Zodra de zon schijnt verplaatsen we onze rituelen naar de open lucht. ’s Morgens een bakkie op de stoep, ’s middags met het bord op schoot een salade prikken op het bankje, en ’s avonds – als het even kan – verhuizen we niet alleen de tafel naar buiten, we koken er ook!
Barbecueën heeft nogal een masculine reputatie. Zoals Noni Kooiman in haar allernieuwste kookboek Buiten Koken (vanaf 24 april in de winkel) opmerkt, zijn barbecueboeken vaak voor ‘mannen met peperdure barbecues met deksels en thermometers, grote tangen met lederen handvaten en lederen schorten, die grote, met rubs ingesmeerde stukken vlees bereiden.’
Bestel Buiten Koken deze lente, zodat je er de hele zomer plezier van hebt!

‘Niks mis mee’, aldus Noni – een langzaam gegaard stuk vlees van de barbecue is heel lekker – maar als het aan haar ligt mag het allemaal wat makkelijker. Dus schreef ze een boek over buiten koken: barbecueën, maar dan zonder gedoe. Wat voor recepten daarbij passen? Dit broodje kip met coleslaw bijvoorbeeld, maar ook koolrabi met gremolata, kruidige oesterzwammen met grove muntchutney en masala lamsspiesjes.
Broodje kip van Noni uit Buiten Koken
Ingrediënten
- 2 el harissa
- 4 el augurkensap
- 2 el honing
- 150 ml karnemelk
- 1 citroen, liefst biologisch
- 6 kippendijfilets
- ¼ witte kool
- 50 ml mayonaise
- 2 el sesamolie
- 4 grote zure augurken
- 15 g dille
- 1 rode chilipeper
- 4 kadetjes
Instructies
- Roer de harissa, 2 eetlepels augurkensap, de honing en 100 milliliter karnemelk door elkaar in een bak. Rasp er de gele schil van de citroen boven en pers de helft van de vrucht erboven uit. Wentel de kip door de marinade. Dek de bak af en laat de kip minimaal 2 uur marineren; een nacht mag ook.
- Snijd de kool in flinterdunne repen en meng met de rest van de karnemelk, mayonaise, sesamolie en het citroensap uit de tweede helft van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de augurken, dille en rode peper fijn en doe met nog 2 eetlepels augurkensap in een kom.
- Verdeel de kip over het rooster maar houd het bakje marinade in de buurt. Bak de kip in ongeveer 8 minuten mooi bruin. Keer regelmatig en dip de kip tussendoor steeds in de marinade.
- Snijd de kadetjes open en rooster de gesneden kant op de barbecue tot er grillstrepen ontstaan.
- Verdeel de kool, kip en het augurkenmengsel over de onderkant van de broodjes en leg de bovenste helften erop.