De Slavisch-Europese keukens zijn nog niet zo bekend bij ons, maar daar komt verandering in. Tamara Ivanović schreef een kookboek waarin ze je meeneemt naar haar roots in Sarajevo in Bosnië-Herzegovina en ook naar Servië, Kroatië en Slovenië.
In delicious. mei 2025 geven we een voorproefje uit haar kookboek Zure-kersen-hart. Proef de volle en warme mediterrane smaken in brandnetelklepe met daslookboter, in zomer-minestrone en in de cake met héél véél fruit. Bestel het nummer hier!
oma’s brodo di verdure (Italiaanse groentesoep)
lactosevrij, vegetarisch
aantal 6 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, lente, weekend, zomer |
italiaans |
lactosevrij, vegetarisch
Tamara Ivanović: "Oma Mira studeerde Italiaans, werkte vijf jaar met Italianen in Libië en was groot liefhebber van de Italiaanse keuken. Ik leerde van haar brodo di verdure maken. Het klonk vele malen leuker dan ‘groentesoep’ en ze zette het creatief in om mij aan tafel te krijgen. Je zou het niet geloven, maar ooit moest ze achter me aan lopen, met de kom en de lepel in haar hand, zelfs de straat op, omdat ik spelen leuker vond dan eten. Jaren later kwam ik erachter dat dit recept technisch gezien geen brodo di verdure is, maar eerder verdure in brodo, of zelfs minestrone. Als je een stuk korst van parmigiano in de koelkast hebt liggen, kook die dan mee voor extra smaak."
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 1 middelgrote ui, in mini-blokjes
- 1 bospeen, in kleine blokjes
- 200 g meiraap, 1 grote, in 5-7 mm blokjes (mediterrane supermarkt of boerenmarkt)
- 1 rode puntpaprika, in grote blokjes
- Blaadjes van 3-4 takjes tijm
- Zout en versgemalen zwarte peper
- 1 stuk parmezaankorst, optioneel
- 250 g boterbonen, (gele sperziebonen) gehalveerd of in 3 stukken gebroken (boerenmarkt of neem gewone sperziebonen)
- 6-8 blaadjes bladgroente, bijv. snijbiet, jonge palmkool, bietenblad, Turkse of wilde spinazie, grof gehakt
- 1 courgette, in grote blokjes
- 90 g kleine pasta, bijv. fregola, orzo/risoni, geen parelgort! of kleine vermicelli
- 250 g gedopte verse tuinbonen, of uit de diepvries
- 1 grote rijpe verse tomaat, geraspt
- Veel verse fijngehakte tuinkruiden, bijv. basilicum en/of oregano
- Geraspte Parmezaanse kaas, naar smaak
Instructies
- Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui zachtjes 2 min. Voeg de wortel en meiraap toe en bak nog zachtjes 2 min. mee. Doe de paprika en tijmblaadjes in de pan en bak alles nog ± 3 min. Roer 1 el zout door de groentebasis en voeg 1½ liter water toe. Voeg eventueel de korst van de Parmezaanse kaas toe en breng aan de kook. Voeg de boterbonen, bladgroente, courgette en pasta toe en kook ± 8 min.
- Doe halverwege de kooktijd de verse tuinbonen erbij. Gebruik je diepvries-tuinbonen, voeg ze dan iets eerder toe. Roer op het laatst de geraspte tomaat door de soep en kook nog ± 2 min. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en laat de soep met de deksel op de pan afkoelen. Zo gaart de groente verder in de soep en komen de smaken beter samen.
- Serveer de soep lauwwarm met een royale hoeveelheid verse kruiden en geraspte Parmezaanse kaas en een stuk lekker stevig (zuurdesem)brood ernaast.
Voedingswaarde
calorieën: 183kcal
eiwit: 9g
vet: 7g
koolhydraten: 19g
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING TAMARA IVANOVIĆ
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook onwijs lekker: gehaktballetjes in tomaten-gembersaus met bonen-koriandersalade