vegetarisch
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
weekend |
internationaal |
vegetarisch
Comté is de meest gegeten kaas in Frankrijk, afkomstig uit het Jura-gebergte. Het is een halfharde, rauwmelkse kaas van Montbéliarde of Franse Simmentaler koeien. In deze heerlijke bloemkool-aardappel gratin proef je deze Franse kaas!
Kookgerei
- mandoline
- ovenschaal van 24x24x6 cm
Ingrediënten
- 600 ml slagroom
- 100 g boter
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 125 ml groentebouillon
- 2 tl mosterd
- 2 tl komijnzaad
- 700 g bloemkool, 1 hele, in plakjes van ½ cm dik
- 3 sjalotten, in flinterdunne ringen
- 500 g aardappels, in flinterdunne schijfjes
- 300 g comté, geraspt
- 1 el extra vergine olijfolie
- 75 g panko
- ¼ bosje peterselie, blad fijngesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Verwarm de slagroom met de boter, knoflook en bouillon in een steelpan op matig vuur tot het kookpunt. Roer de mosterd en het komijnzaad erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Neem van het vuur.
- Schik de helft van de plakjes bloemkool in de ovenschaal. Verdeel hierover de helft van de sjalotten, aardappelschijfjes en geraspte kaas. Herhaal de laagjes bloemkool, sjalot, aardappel en geraspte kaas. Schenk de roomsaus gelijkmatig erover.
- Meng in een kom de olie met de pankokruimels en wat zout en peper. Strooi over de gratin. Bak afgedekt met aluminiumfolie 1 uur tot de gratin gaar is. Haal de folie eraf en laat 7-10 min. goudbruin gratineren. Neem uit de oven, laat wat afkoelen en strooi vlak voor serveren de fijngesneden peterselie erover.
Voedingswaarde
calorieën: 1299kcal
eiwit: 32g
vet: 104g
koolhydraten: 54g
Recept:Ellie & Sam Studd, Fotografie: Ben Dearnley & Styling: David Morgan
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook dit heerlijke recept voor een geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas