Ter ere van het nieuwe boek Eat NYC van Yasmin Newman, dat deze zomer op 1 juli verschijnt, mogen we alvast een paar iconische recepten delen die onlosmakelijk verbonden zijn met deze metropool.
Yasmin: ‘Black & white cookies zijn een begrip. De oorsprong is te herleiden tot Beierse bakkers uit het begin van de twintigste eeuw. Tegenwoordig zijn ze onlosmakelijk verbonden met de Joodse bakkerijen die deze legendarische koekjes maken voor buurtwinkels en bagelshops in de hele stad.’
Koekjes met de textuur van cake
‘Ze worden koekjes genoemd, maar de textuur lijkt meer op die van vanillecake. Naar verluidt zijn ze ontstaan uit overgebleven cakebeslag in een bakkerij. Ze worden op smaak gebracht met citroenschil en amandelextract.’
Black & white cookie glazuur
‘De kenmerkende zwart-witte bovenkant, die afhankelijk van de bakkerij varieert van gestolde chocolade tot zacht glazuur, zorgt voor een heerlijke bite.’
Eat NYC verschijnt op 1 juli – reserveer hier alvast een exemplaar!

Black & white cookie uit Eat NYC – zachte koekjes met zwart-wit chocoladeglazuur
Ingrediënten
- 260 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl fijn zeezout
- 125 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
- 230 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 160 g Griekse yoghurt of volle yoghurt
- rasp van 1 citroen
- ¼ tl natuurlijk amandelextract
Wit glazuur
- 100 g witte chocolade, fijngehakt
- 1 tl plantaardige olie
Zwart glazuur
- 100 g pure chocolade 55% cacao, fijngehakt
- 1 tl plantaardige olie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout in een kom en zet opzij. Klop met een standmixer of elektrische mixer de boter en suiker in een kom 5 minuten tot een licht en luchtig geheel. Voeg de eieren een voor een toe, klop goed na elk ei. Voeg de yoghurt, citroenrasp en het amandelextract toe en klop tot alles gemengd is. Voeg het bloemmengsel toe en klop tot net gemengd; het beslag zal dik zijn.
- Gebruik een ijsschep met hendel om twaalf porties beslag op de bakplaten te scheppen, 5 cm uit elkaar. Of gebruik een maatschep van ¼ cup (60 ml), maar dan worden de koekjes minder rond. Zet één bakplaat in de oven en bak de koekjes 12 minuten of tot ze net stevig aanvoelen in het midden. De bovenkant blijft bleek, maar de koekjes moeten aan de onderkant licht goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de plaat, leg ze dan op een rooster om volledig af te koelen. Herhaal met de andere bakplaat.
- Doe ondertussen de glazuuringrediënten in twee verschillende kleine steelpannen op laag vuur en roer tot gesmolten en gemengd. Schenk het witte en zwarte glazuur in twee kleine kommen en laat 10 minuten staan tot het iets is ingedikt; het glazuur moet een dikke gietbare consistentie hebben.
- Keer de koekjes om zodat de verhoogde rand aan de onderkant zit. Lepel het witte glazuur over één helft van een cookie, strijk de rand netjes af. Zet op een met bakpapier beklede plaat en herhaal met de resterende cookies. Strijk het zwarte glazuur over de andere helft van de cookies. Laat het glazuur uitharden voor je de cookies serveert.
Voedingswaarde
Meer Eat NYC? Latke platter uit Eat NYC van Yasmin Newman