Biscuit maken? Rutger van den Broek geeft zijn bakgeheimen prijs. Biscuit is de basis voor veel bekende taarten, zoals klassieke slagroomtaart, mokkataart en schwarzwalder kirschtorte.
Het geheim voor een mooi, mals biscuit is het warm opkloppen van de eieren. Zo wordt het beslag heel luchtig en rijst het goed tijdens het bakken. De basis voor de lekkerste taarten!
Hoe kun je biscuit het beste snijden?
Om de taart te vullen, snijd je het biscuit 2x horizontaal door, zodat je 3 plakken hebt. Biscuit van 1 dag oud kun je beter snijden dan versgebakken. Bak het van tevoren en pak het na het afkoelen in plasticfolie.
Hoe kun je tremperen?
Wil je minder droog biscuit of het meer smaak geven, besprenkel het dan met siroop. Dit heet tremperen. Breng voor de siroop 50 ml water met 45 g suiker aan de kook. Haal van het vuur en voeg 25 ml kirsch, amandellikeur of rum toe. Liever geen alcohol? Geef de siroop smaak met de zaadjes van 1 vanillestokje of met citroensap.
Zo maak je slagroomtaart
Bestrijk de onderste biscuitplak met jam en daarop een laag slagroom. Strijk op de tweede biscuitlaag ook slagroom en leg er kleingesneden fruit op. Plaats de bovenste laag erop, maak af met slagroom – ook de zijkanten – en garneer de zijkant met geroosterd amandelschaafsel. Decoreer de boven- kant met slagroom en vers fruit.
Mokkataart maken
Gebruik om mokkataart te maken ook een in 3 lagen gesneden biscuitbasis. Vul met botercrème die op smaak is gebracht met mokka-extract. Smeer de taart ook af met deze crème en druk gehakte nougatine tegen de zijkant. Decoreer de taart met mokkaboontjes en chocoladeschaafsel.
Biscuit recept van Rutger Bakt
ingrediënten
- 5 eieren
- 150 g suiker
- rasp van ½ biocitroen of 1 tl vanille-extract
- 150 g bloem*
ook nodig
- springvorm van 24 cm Ø, ingevet met boter en bodem bekleed met bakpapier
instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de eieren, suiker, ¼ tl zout en de citroenrasp in een hittebestendige kom. Breng in een pan een laagje water aan de kook en plaats de kom op de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop de massa met de mixer licht en schuimig tot een keukenthermometer ± 37°C aangeeft. Voel met je vingers of het mengsel niet meer koud aanvoelt, dan is het goed.
- Haal de kom van de pan en klop verder tot het eimengsel weer afgekoeld is tot kamertemperatuur. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het luchtig blijft.
- Bak in het midden van de oven gaar in 25-30 min.
Of probeer eens een minder klassieke taart, zoals deze citroen-maanzaadcake van Rutger.