glutenvrij, lactosevrij, veganistisch
aantal 4 |
voorgerecht |
familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
|
glutenvrij, lactosevrij, vegan
voorgerecht |
familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
|
glutenvrij, lactosevrij, vegan
‘Bietengazpacho is een Kas-klassieker. Ons menu verandert natuurlijk met de seizoenen mee, maar bietjes uit eigentuin hebben we een groot gedeelte van het jaar. Ze komen altijd langzaam op gang, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, gaan ze maar door. Crapaudine-biet, torpedovormige, gele en natuurlijk ook kleine zoete bietjes in de warmere maanden.
Het is altijd een goed begin van een leuk diner, zowel ‘s zomers als ‘s winters. Castelfranco is een van de mooiste slasoorten die er zijn. Het ietwat bittere blad is uniek van kleur. De zoetheid van de bietjes combineert goed met het bittere van de sla en de bergamot. Als je de bietjes poft op grof zeezout worden ze lekker ziltig van smaak, maar het kan ook in de oven, met wat tijm en knoflook.’
Nog meer koude recepten? 48x recepten om af te koelen op warme zomerdagen
Kookgerei
-
ook nodig: keukenmachine
Ingrediënten
gazpacho
- 1 kg bietjes, gepoft en geschild (houd 500 g apart)*
- ½ l bietensap
- 2 rode tomaten, in stukken
- ¼ komkommer, geschild en in stukken
- ½ rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten
- 1 kleine ui, gepeld
- 1 avocado, gehalveerd en vruchtvlees eruit geschept
- 2 cm gember, geschild
- ½ rode peper, zonder zaadjes
- 1 teen knoflook, gepeld
- 2 takjes munt
- ½ bosje basilicum
- ½ bosje koriander
- 1 el komijn
- 60 ml sushiazijn
- 100 ml olijfolie
vinaigrette
- 50 ml sushi-azijn
- 50 ml wittewijnazijn
- 50 ml rijstazijn
- 50 g suiker
- 150 ml water
- 3 druppels bergamot-essence (bestel online bijv. via fieldsofgoldshop.be)
- 150 ml olijfolie
- ½ krop castelfranco gewassen en bladeren losgehaald (bestel online of koop op een boerenmarkt) of radicchio of romaine
- 1 kleine biet, goed gewassen, in dunne plakjes
- paar blaadjes bloedzuring (bestel online)
Instructies
-
Doe voor de gazpacho 500 g bietjes met het sap, de tomaten, komkommer, paprika, ui, avocado, gember, rode peper, knoflook, munt, basilicum, koriander, komijn, de sushi-azijn en olijfolie in een keukenmachine en maal ze tot een fijne puree. Duw het geheel daarna door een fijne zeef en breng de gazpacho op smaak met zout en peper. Mocht de gazpacho iets te dik zijn, voeg dan wat extra bietensap toe. Proef goed: het moet zoetig en aards maar ook fris smaken door de azijn.
-
Breng in een pan de sushi-azijn, wittewijnazijn, rijstazijn, suiker, water en bergamot-essence aan de kook. Schenk het mengsel zodra de suiker is opgelost in een fles en bewaar koud. Het blijft lang goed en is lekker in salades. Schenk 50 ml in een kommetje met de olijfolie.
-
Schil de overgebleven 500 g bietjes in grove stukken en breng op smaak met de vinaigrette.
-
Verdeel de gazpacho over kommen. Garneer met de sla, gemarineerde biet, plakjes biet en zuring. Besprenkel met de bergamotvinaigrette.
Voedingswaarde
calorieën: 568kcal
eiwit: 9g
vet: 38g
koolhydraten: 41g
* Bietjes poffen doe je in een hete oven op 200°C. Pof ze 45-60 min. (afhankelijk van de grootte) tot ze zacht zijn.
RECEPTEN, BEREIDING JOS TIMMER. FOTOGRAFIE RINZE VEGELIEN. STYLING DE KAS, MARJOKE DE HEER.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!