auberginetaart van Georgina Hayden

auberginetaart van Georgina Hayden
RECEPTEN, STYLING, FOODSTYLING: GEORGINA HAYDEN | FOTOGRAFIE: LAURA EDWARDS.

No problem, zo kookt chef Georgina Hayden. Dat wil zeggen mét plezier, eenvoudig en super comfortfood volgens haar Grieks-Cypriotische roots.

In het nieuwe krokante-nummer van delicious. magazine delen

Met een grote Griekse knipoog kookt Georgina Hayden elke dag gerechten die ze met gemak en flair op tafel zet. Geliefd bij haar kinderen en vrienden vanwege het plezier in de keuken, het comfortfood en de bijna vanzelfsprekende eenvoud.

Bestel het nieuwe krokante-nummer van delicious. en kook mee uit het nieuwe boek van deze Brits-Grieks-Cypriotische chef en kookboekschrijver. Ze maakt spanakopita-beigneits, fricassee van lamsschenkel en feta uit de oven.

Auberginetaart met granaatappel en kruiden

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | grieks | vegetarisch
Georgina: 'Mijn yiayia’s (Grieks voor grootmoeder) wisten dat aubergines flink veel vet en een lange kooktijd nodig hebben. Voor veel mensen is aubergine nog steeds een intimiderende groente om thuis te bereiden.
Wees niet bang. Met deze hartige tarte tatin bereik je heel eenvoudig de vlezige, fluweelzachte textuur die goede aubergine gerechten zo aantrekkelijk maakt.'
Kooktijd45 minutes
oven25 minutes
Totale tijd1 hour 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: braadpan of ovenbestendige koekenpan 30 cm Ø

Ingrediënten

  • 2 grote of 3 middelgrote aubergines
  • 4 el olijfolie
  • 20 g amandelschaafsel
  • 2 tenen knoflook
  • 1-2 groene chilipepers
  • 3 el granaatappelmelasse, supermarkt of mediterrane winkel
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 rol bladerdeeg*, 270 g
  • 1/2 granaatappel
  • 1/2 bosje koriander
  • 1/2 bosje munt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de uiteinden van de aubergines, haal met een dunschiller om en om een paar reepjes van de schil en snijd het vruchtvlees in 2 1⁄2 cm-plakjes. Voeg 3 el olijfolie toe aan de pan en bak de aubergineplakjes in porties in 3 min. per kant lichtbruin. Voeg nog iets meer olijfolie toe terwijl je bakt.
  • Verhit een braadpan of koekenpan op matig vuur en rooster het amandel- schaafsel in een paar min. goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
  • Pel de knoflook en snijd of rasp fijn. Snijd de chilipepers fijn. Klop de granaatappelmelasse met de rodewijnazijn, fijne kristalsuiker, knoflook en de helft van de chilipeper.
  • Leg de gebakken aubergine op een bord. Schenk het granaatappelmengsel in de pan, breng aan de kook en laat ± 2 min. zachtjes pruttelen, tot de saus ingekookt en kleverig is. Haal van het vuur en leg de plakjes aubergine terug in de pan.
  • Rol het bladerdeeg uit zodat het iets groter is dan de pan, drapeer over de aubergine en duw de rand van het deeg voorzichtig naar de bodem van de pan. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg, zet de pan in de oven en bak ± 25 min. tot het deeg goudbruin is en het vocht langs de rand borrelt.
  • Klop met een lepel op de schil de granaatappelpitjes uit de granaatappel. Snijd het kapje eraf en kerf rondom in bij de compartimenten, nu kun je hem makkelijk in parten breken.
  • Hak de koriander- en muntblaadjes grof. Meng met de rest van de chilipeper en het geroosterde amandelschaafsel.
  • Haal de taart uit de oven, laat 1 min. rusten en keer voorzichtig om op een plank of schaal. Bestrooi met de granaatappelpitjes, koriander, munt en het amandelschaafsel, snijd in stukjes en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 534kcal
eiwit: 7g
vet: 29g
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING, FOODSTYLING: GEORGINA HAYDEN | FOTOGRAFIE: LAURA EDWARDS.
*De taart is vegan als je plantaardig deeg gebruikt. Er ontbreekt niets aan (al zou je er wat feta over kunnen strooien, maar dan is hij niet meer vegan) en hij vormt een geweldige blikvanger waarmee je indruk maakt op je gasten.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ga ook eens voor een van deze recepten: 17x de allerlekkerste hartige plaattaarten