Alison Romans cottage cheesecake met abrikozen uit één kom

Alison Romans cottage cheesecake met abrikozen uit één kom
RECEPT: ALISON ROMAN | FOTOGRAFIE: CHRIS BERNABEO
aantal | taart, zoet | | amerikaans |
Alison Roman: 'Dit is geen cheesecake. Het is een cake gemaakt met cottagecheese (hüttenkäse). Hij is wat aan de custard­achtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou.'
'Het is een van de makkelijkste recepten in Zoet Genoeg; je maakt hem in één kom met gesneden fruit naar keuze. Net uit de oven is hij wat soufflé, met een donkerbruine, prachtig glanzende toplaag, terwijl het binnenste onmogelijk verfijnd en smeuïg blijft. Wat ik het lekkerste vind: de gekaramelliseerde korreltjes cottagecheese op de bodem.'
Probeer ook de citroenroomtaart met zeezout van Alison Roman.

Kookgerei

  • Ook nodig: ronde cakevorm van ø 23 cm

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 180 g (1¼ cup) bloem
  • 8 g (2 tl) bakpoeder
  • 4 g (1 tl) grof zeezout
  • 3 grote eieren
  • 480 g 2 cups cottagecheese (hüttenkäse) of ricotta
  • 165 g (¾ cup) suiker, plus 3 el kristalsuiker
  • 160 g (½) cup honing (of 100 g (½ cup) lichtbruine basterdsuiker)
  • 700 à 900 g abrikozen, pruimen, rabarber, bananen of perziken, in partjes van ca. 12 mm dik

Instructies

  • Je kunt de cake 4 dagen van tevoren bakken en strak in huishoudfolie gewikkeld bewaren bij kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een ronde bakvorm (of springvorm) van 23 cm met bakpapier.
  • Smelt of bruin de boter (beurre noisette) in een steelpannetje boven halfhoog vuur. Het spijt me, je moet zelf kiezen, want het kan met allebei.
  • Roer in een kom bloem, bakpoeder en zout met een garde door elkaar.
  • Doe de eieren in een middelgrote kom met de cottagecheese, 165 g (¾ cup) kristalsuiker en de honing. Klop alles door elkaar met een garde. Als je cottagecheese gebruikt, zie je – cool! – kleine korreltjes drijven (bij ricotta gebeurt dat niet).
  • Klop de natte ingrediënten met een garde door het bloemmengsel. Vlak voor alles goed gemengd is, voeg je de gesmolten (of gebruinde) boter toe. Klop alles met een garde tot een homogene massa. Het beslag ziet er een beetje klonterig uit (vanwege de cottagecheese) en misschien een beetje dun. Het is immers een cheesecake.
  • Spatel ongeveer driekwart van het fruit door het beslag (kan ook met een houten lepel). Schenk het beslag in de ingevette bakvorm. Verdeel de rest van het fruit en de resterende 2 eetlepels suiker erover.
  • Bak de cake 45 à 55 minuten tot de bovenkant diep (HEEL diep) gebruind is, mooi glanst en in het midden niet meer beweegt. Langs de randen moet de cake goed gerezen zijn en als je hem indrukt, moet hij licht terugveren.
  • Laat de cake helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
RECEPT: ALISON ROMAN | FOTOGRAFIE: CHRIS BERNABEO.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees hier het interview met Alison Roman over haar nieuwe bakboek Zoet Genoeg.