abrikozenbroodjes van Rutger Bakt

abrikozenbroodjes van Rutger Bakt

Met gerezen bladerdeeg als basis kun je veel soorten koffiebroodjes maken. Eén van mijn favorieten is het abrikozenbroodje dat je belegt met een amandelvulling en een halve abrikoos.

Scroll verder naar beneden voor het recept voor de abrikozenbroodjes.

Gerezen bladerdeeg recept

vegetarisch
aantal 16 | gebak, zoet | | internationaal | vegetarisch
Werk voor het deeg snel en koel, zodat de boter stevig blijft en niet wegsmelt in het deeg. Zo krijg je mooie laagjes in het gerezen bladerdeeg.
Kooktijd20 minutes
rijzen en rusten3 hours
Totale tijd3 hours 20 minutes

Ingrediënten

  • 500 g bloem + extra om te bestrooien
  • 10 g zout
  • 12 g gedroogde gist
  • 50 g suiker
  • 25 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 235 ml melk, koud
  • 250 g koude boter om uit te rollen

Instructies

  • Kneed van alle ingrediënten behalve de koude boter een soepel brooddeeg en kneed dit 5-10 min. door. Vorm tot een bol en laat verpakt in plasticfolie minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Leg de boter om uit te rollen tussen 2 vellen plasticfolie en rol het uit tot een vierkant van ± 1 cm dik. Verpak het stuk boter in plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.
  • Druk de deegbal op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er 4 punten aan. Leg de plak boter in het midden en sla de 4 punten deeg eroverheen, zodat de boter bedekt is.
  • Rol het deeg langwerpig uit tot de lengte 3x zo lang is als de breedte. Vouw het deeg – als een brief – in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer 3x zijn breedte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 min. rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg nog eenmaal in de eerste richting uit en vouw het deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het nog minimaal 30 min. rusten in de koelkast. Het deeg is nu klaar om verder te worden verwerkt.

Voedingswaarde

calorieën: 264kcal
eiwit: 5g
vet: 15g
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
Rutger van den Broek
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Abrikozenbroodjes van gerezen bladerdeeg

vegetarisch
aantal 16 | gebak, zoet | | internationaal, nederlands | vegetarisch
Begin ± 5 uur van tevoren met dit recept.
Voorbereiding20 minutes
rijzen en oven1 hour 25 minutes
Totale tijd1 hour 45 minutes

Ingrediënten

  • 1 portie gerezen bladerdeeg
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 55 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • rasp van ½, biocitroen
  • 55 g amandelmeel
  • 15 g bloem
  • 16 halve abrikozen, uit blik of vers en ontveld
  • 125 g abrikozenjam
  • 30 g amandelschaafsel, geroosterd

Instructies

  • Rol het gerezen bladerdeeg uit tot een lap van 40×40 cm. Snijd er 16 vierkantjes van 10×10 cm uit.
  • Klop de boter, suiker, 1 ei, citroenrasp, amandelmeel en bloem met een snufje zout glad.
  • Vouw de vier hoeken van de vierkantjes naar het midden en druk deze licht aan. Schep een flinke theelepel van het amandelmengsel in het midden van het deeg en plaats daar – met de bolle kant naar boven – een halve abrikoos op. Leg de abrikozenbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze losjes af met plasticfolie. Laat de broodjes op een warme plaats ± 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop het tweede ei los. Bestrijk de gerezen abrikozenbroodjes met ei en bak ze in 15-25 min. goudbruin en gaar. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
  • Verwarm al roerend de abrikozenjam in een steelpannetje. Bestrijk de broodjes met de warme abrikozenjam en bestrooi ze met het amandelschaafsel.

Voedingswaarde

calorieën: 370kcal
eiwit: 8g
vet: 21g
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
Recept: Rutger van den Broek, Fotografie: Ernie Enkelaar, 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: Rutger bakt slof recept: bosvruchtenslof met pistachespijs