aantal 16 |
gebak, zoet |
|
internationaal |
vegetarisch
Werk voor het deeg snel en koel, zodat de boter stevig blijft en niet wegsmelt in het deeg. Zo krijg je mooie laagjes in het gerezen bladerdeeg.
Kooktijd20 minutesminutes
rijzen en rusten3 hourshours
Totale tijd3 hourshours20 minutesminutes
Ingrediënten
500gbloem + extra om te bestrooien
10gzout
12ggedroogde gist
50gsuiker
25gboter,op kamertemperatuur
1ei
235mlmelk,koud
250gkoude boter om uit te rollen
Instructies
Kneed van alle ingrediënten behalve de koude boter een soepel brooddeeg en kneed dit 5-10 min. door. Vorm tot een bol en laat verpakt in plasticfolie minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Leg de boter om uit te rollen tussen 2 vellen plasticfolie en rol het uit tot een vierkant van ± 1 cm dik. Verpak het stuk boter in plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.
Druk de deegbal op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er 4 punten aan. Leg de plak boter in het midden en sla de 4 punten deeg eroverheen, zodat de boter bedekt is.
Rol het deeg langwerpig uit tot de lengte 3x zo lang is als de breedte. Vouw het deeg – als een brief – in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer 3x zijn breedte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 min. rusten in de koelkast.
Rol het deeg nog eenmaal in de eerste richting uit en vouw het deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het nog minimaal 30 min. rusten in de koelkast. Het deeg is nu klaar om verder te worden verwerkt.