abrikozen-danish

abrikozen-danish
Recepten: Lucy Nunes, Fotografie: Alan Jensen, Styling: David Morgan

Zin in iets zoets na een winterwandeling of dagje op de ijsbaan? Kijk eerst eens in je keukenkast: met een blik abrikozen en kant-en-klaar bladerdeeg heb je alles in huis om zelf iets heerlijks te bakken.

Blikken abrikoos, ananas, gedroogde dadels en noten transformeer je samen met wat verse ingrediënten tot bijzondere jam, taart, snacks of broodpudding.

Dit en nog veel meer vind je in het nieuwe delicious. nummer dat helemaal in het teken staat van de winter. We geven je alvast een voorproefje met deze heerlijke abrikozen-danish. Benieuwd geworden naar wat je nog meer kunt maken? Bestel het nieuwe nummer hier!

Abrikozen-danish

aantal 9 | zoet | weekend | internationaal |
Met bladerdeeg uit de vriezer en abrikozen uit blik bak je à la minute iets zoets zonder boodschappen doen
Voorbereiding20 minutes
Kooktijd30 minutes
afkoelen2 hours
Totale tijd2 hours 50 minutes

Ingrediënten

  • 160 ml melk
  • 1 tl vanillepasta supermarkt of online of de zaadjes van 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 2 el fijne suiker
  • el maizena
  • 9 velletjes diepvries-bladerdeeg net ontdooid
  • 18 abrikozenhelften op sap uit blik
  • 1 eiwit losgeroerd
  • el abrikozenjam

Instructies

  • Verhit de melk en vanille in een kleine pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur uit. Klop de eidooiers en suiker in een hittebestendige kom tot licht en schuimig. Voeg de maizena toe en klop tot alles goed is gemengd. Voeg langzaam het melkmengsel toe en roer glad. Schenk terug in de pan en kook, onder voortdurend roeren, op middelhoog vuur 2-3 min. totdat de saus kookt en begint te binden. Haal van het vuur en schenk in een schone hittebestendige kom. Klop kort om overtollige warmte te laten ontsnappen en dek af met plasticfolie direct op de custard. Prik een paar gaatjes in de folie met een satéprikker. Laat min. 2 uur afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Rol de vierkante velletjes bladerdeeg ietsje uit tot rechthoekjes. Leg de velletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel 1½ el afgekoelde custard over elk velletje bladerdeeg, diagonaal van hoek tot hoek. Leg 2 abrikozenhelften, met de snijkant naar beneden, op de tegenovergestelde hoeken boven op de vla. Vouw de andere 2 hoeken naar elkaar toe over de abrikozen heen, je zou nu geen custard meer moeten zien. Bestrijk het deeg met eiwit en bak ± 30 min. of totdat het deeg gerezen en goudbruin is.
  • Verwarm de abrikozenjam met 2 tl water in een pannetje. Bestrijk de warme Danish met het warme jammengsel. Laat afkoelen op een rooster en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 225kcal
eiwit: 5g
vet: 4g
koolhydraten: 41g
auteur: delicious.
Recepten: Lucy Nunes, Fotografie: Alan Jensen, Styling: David Morgan
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: artisjok uit blik – 12 recepten met deze voorraadkastfavoriet | delicious.magazine