Met bladerdeeg uit de vriezer en abrikozen uit blik bak je à la minute iets zoets zonder boodschappen doen
Voorbereiding20 minutesminutes
Kooktijd30 minutesminutes
afkoelen2 hourshours
Totale tijd2 hourshours50 minutesminutes
Ingrediënten
160mlmelk
1tlvanillepastasupermarkt of online of de zaadjes van 1 vanillestokje
2eidooiers
2elfijne suiker
1½elmaizena
9velletjes diepvries-bladerdeegnet ontdooid
18abrikozenhelften op sapuit blik
1eiwitlosgeroerd
1½elabrikozenjam
Instructies
Verhit de melk en vanille in een kleine pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur uit. Klop de eidooiers en suiker in een hittebestendige kom tot licht en schuimig. Voeg de maizena toe en klop tot alles goed is gemengd. Voeg langzaam het melkmengsel toe en roer glad. Schenk terug in de pan en kook, onder voortdurend roeren, op middelhoog vuur 2-3 min. totdat de saus kookt en begint te binden. Haal van het vuur en schenk in een schone hittebestendige kom. Klop kort om overtollige warmte te laten ontsnappen en dek af met plasticfolie direct op de custard. Prik een paar gaatjes in de folie met een satéprikker. Laat min. 2 uur afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Rol de vierkante velletjes bladerdeeg ietsje uit tot rechthoekjes. Leg de velletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel 1½ el afgekoelde custard over elk velletje bladerdeeg, diagonaal van hoek tot hoek. Leg 2 abrikozenhelften, met de snijkant naar beneden, op de tegenovergestelde hoeken boven op de vla. Vouw de andere 2 hoeken naar elkaar toe over de abrikozen heen, je zou nu geen custard meer moeten zien. Bestrijk het deeg met eiwit en bak ± 30 min. of totdat het deeg gerezen en goudbruin is.
Verwarm de abrikozenjam met 2 tl water in een pannetje. Bestrijk de warme Danish met het warme jammengsel. Laat afkoelen op een rooster en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 225kcal
eiwit: 5g
vet: 4g
koolhydraten: 41g
auteur: delicious.
Recepten: Lucy Nunes, Fotografie: Alan Jensen, Styling: David Morgan