3x tahin-ijs van Esther’s Cookery

3x tahin-ijs van Esther’s Cookery

Voor chef en kookboekschrijver Esther Erwteman van kookstudio Esther’s Cookery in Amsterdam is sesampasta niet weg te denken uit haar (vega)keuken. En dus gaat haar nieuwe boek Tahin over dit vloeibare goud!

Tahin, tahini, techina – is allemaal hetzelfde. Hoe je het ook schrijft en uitspreekt, het is een romig, hartig en oeroud ingrediënt dat hoort bij de smaak van het Midden-Oosten: sesamzaad gemalen tot sesampasta. Esther: ‘Toen ik de zijdezachte, licht notige, tikje bittere sesampasta proefde, was ik verkocht!’.

En Esther maakt er dus waanzinnig lekker ijs mee. Ga jij voor haar tahin-chocolade-ijs, tahin-aardbeienijs of tahin-ijs met dadel & espresso?

glutenvrij, lactosevrij, veganistisch
aantal 1 | dessert, nagerecht, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers | midden-oosters | glutenvrij, lactosevrij, vegan
tahin-chocolade-ijs
Kooktijd30 minutes
invriezen4 hours

Ingrediënten

  • 500 ml ongezoete kokosroom
  • 30 g havermoutvlokken
  • 125 g cacaopoeder
  • 180 g kristalsuiker
  • 80 g tahin
  • 30 ml vanille-extract
  • 30 ml ahornsiroop
  • 1⁄4l tl zout
  • ook nodig: blender of keukenmachine, ijsmachine of een bak met deksel voor in de vriezer
  • zie ook tip onderaan

Instructies

  • Mix de kokosroom met de havermout in de blender op hoge snelheid.
  • Voeg het cacaopoeder, suiker, tahin, vanille, ahornsiroop en zout toe aan de kokosroom en mix alles nogmaals op hoge snelheid tot een glad mengsel.
  • Schenk het mengsel in je ijsmachine en draai in ± 15 min. tot zacht en soepel ijs. Dek af en zet in de vriezer.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
per 100ml ±319kcal / 6 g eiwit / 21 g vet / 24 g kh 

Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
glutenvrij, lactosevrij, veganistisch
aantal 1 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers | midden-oosters | glutenvrij, lactosevrij, vegan
tahin-aardbeienijs
Dit is het makkelijkste ijsrecept ooit. Je kunt de aardbeien – mijn persoonlijke favoriet – ook vervangen door ander (rood) fruit en je kunt buiten het seizoen ook diepvriesfruit nemen. Het beste resultaat krijg je met een ijsmachine, maar zonder kan het ook.
TIP: Voor nog smeuïger ijs kun je een banaan toevoegen. De smaak van banaan is dan wel wat overheersend. Voor extra verwennerij en/of een niet-vegan variant klop je slagroom lobbig en spatel je dit door het ijsbeslag voor het in de vriezer of ijsmachine gaat.
Kooktijd30 minutes
vriezer4 hours

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien zonder kroontjes
  • 100 g tahin
  • 750 ml kokosmelk
  • 100 ml ahornsiroop
  • 30 g geroosterd sesamzaad
  • ook nodig: blender of keukenmachine, ijsmachine of een bak met deksel voor in de vriezer (zie TIP geen ijsmachine)

Instructies

  • Meng de aardbeien, tahin, kokosmelk en ahornsiroop op hoge snelheid in de blender tot een homogene massa.
  • Roer dan het sesamzaad erdoor.
3 Schenk het mengsel in je ijsmachine en draai in ± 15 min. tot zacht en soepel ijs. Dek af en zet in de vriezer.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
per 100ml ±260kcal / 5 g eiwit / 21 g vet / 12 g kh
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
glutenvrij
aantal 1 | dessert, nagerecht | familietijd, vakantie, weekend, zomer, zomers | midden-oosters | glutenvrij
tahin-ijs met dadel & espresso
Kooktijd40 minutes
vriezer4 hours
Totale tijd4 hours 40 minutes

Ingrediënten

  • 200 g medjouldadels zonder pit
  • 300 ml volle melk
  • 1 tl Maldon-zout
  • 1 shot supersterke espresso
  • 2 eidooiers
  • 160 g tahin
  • 300 ml slagroom
  • ook nodig: blender of keukenmachin, ijsmachine of een bak met deksel voor in de vriezer

Instructies

  • Snijd de dadels in stukjes en verwarm met de melk in een pan op laag vuur. Let op dat de melk niet aanbrandt. Verwarm 5-10 min. of tot de dadels helemaal zacht zijn.
  • Doe het mengsel in de blender of keukenmachine en mix tot het zacht en smeuïg is. Voeg het zout en de espresso toe en roer goed door.
  • Mix in een aparte kom de eidooiers en voeg beetje bij beetje toe aan de dadel-melkmix. Schenk het mengsel terug in de pan en breng weer langzaam aan de kook zodat het eigeel langzaam gaart.
  • Laat even afkoelen. Voeg de tahin en dan de slagroom toe en roer goed door.
  • Schenk het mengsel in je ijsmachine en draai in ± 15 min. tot een zacht en soepel ijs. Zet het ijs in de vriezer tot gebruik.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
TIP Geen ijsmachine? Schenk het mengsel in een bak die in de vriezer kan. Voor het beste resultaat haal je het ijs elke 30 min. uit de vriezer en roer kort door. Herhaal zo’n 5-7 keer, tot het ijs een fijne structuur heeft. Zet het ijs in de vriezer tot gebruik. Wil je extra fijne structuur: laat het ijs dan zacht worden en pureer met de staafmixer. Zet daarna weer terug tot gebruik.
 
per 100ml ±291 kcal / 6 g eiwit / 21 g vet / 18 g kh 
RECEPTEN, BEREIDING: ESTHER ERWTEMAN | FOTOGRAFIE: ELVAN UNLU | STYLING: TINNE DE CEUSTE.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!