Met een goede appeltaart hoor je niet te sollen. Tenminste, als je het ons vraagt. Daarom op een rij: de beste appeltaart recepten uit het delicious.archief. Klassiekers die al-tijd in de smaak vallen, goed zoals ze zijn.
Een goede appeltaart blinkt uit in eenvoud. Kijk maar naar de Franse variant: niets anders dan heerlijk bladerdeeg, frangipane en sappige appeltjes. En in oma’s appeltaart hoort ook niets anders dan appel, kaneel en suiker. En misschien amandelspijs. Hooguit een beschuitje voor het vocht, of een lepel custard voor extra smaak.
Oma’s of mama’s appeltaart
Dat we hier zo op hameren, heeft misschien alles te maken met de appeltaarten van ónze eigen moeders. Regelmatig hebben we het op de redactievloer over dé appeltaarten van onze mama’s. Fantastische taarten. Waar je ons ’s nachts wakker voor kunt maken.
Maar… stuk voor stuk hebben we het moment meegemaakt dat je in je favoriete appeltaart ineens walnoten aantreft (de horror!) of dulce de leche (waarom, mama?!). Dus laten we afspreken, ouders: experimenteren mag. Maar, met mate.
En weet wie je de taart voorschotelt. Je kind heeft misschien een tikkie geromantiseerd beeld bij ‘jouw appeltaart’.
Franse appeltaart: tarte fine aux pommes met ciderglazuur
Er gaat bijna niets boven een Franse appeltaart: simpel, maar oh zó lekker. Deze komt uit onze Crunch to the max-productie. Verwacht dus knapperig bladerdeeg met sappige appeltjes.
We hebben áltijd wel zin in appeltaart. En soms… Soms hebben we ook nog eens zin om lekker uit te pakken. Deze extravagante appeltaart bevredigt beide behoeften – én meer, want na de eerste hap krijg je dit showstuk waarschijnlijk nooit meer uit je hoofd. Het is een behoorlijk project, maar neem de tijd: hij is ieder beetje moeite helemaal waard.
Er gaat niets boven de geur van een zelfgemaakte appeltaart die in de oven wordt gebakken – zoet fruit, warme kaneel, en een boterige korst. Nog beter dan het opsnuiven van die heerlijke geur? Het opeten natuurlijk!
Janine Couperus, art director delicious: Dit appeltaartrecept heb ik echt al ontelbare keren gemaakt! Altijd een succes, makkelijk, lekker en prachtig om te zien. Zo’n platte open taart ziet er niet alleen elegant uit, het is ook ideaal als licht zoet dessert. Tenzij je ‘m eet met slagroom en /of mascarpone of een bolletje vanille-ijs. Ook fijn erbij is een glaasje dessertwijn of calvados… Op deze ‘uit de tuin-versie’ ben ik extra trots vanwege mijn eigen appeloogst. In september – mijn appelseizoen – loop ik elke dag ’s morgens de tuin in, schud zachtjes aan de boom en tel m’n beloning. Zo’n kistje vol groene juweeltjes, daar word ik zó blij van… Je kunt je appeloogst gezond de winter door helpen door ze uitgespreid in één laag op een plank e/o groentekist te leggen. Een koele omgeving en ventilatie zijn essentieel! Geen appelboom? Vraag je groenteboer welke appels het meest geschikt zijn.’
Gember en zoet is een klassieke combi. Terecht, want de warmte en kick van gember maakt alles nóg lekkerder. Deze apfelkuchen is al heerlijk van zichzelf, maar knapt nog meer op van gember. Maken dus!Of probeer appel-gembercake met roomkaasglazuur.
Dol op appeltaart? Let dan even op bij het recept voor de appelgalette. Serveer 'm warm en geef er – lekker luxe – een bolletje ijs bij, of een flinke dot slagroom.Ook lekker: snelle appeltaart met rozemarijn-honingsiroop.
Waar in Frankrijk speelt de appel de meest prominente rol? Boomgaarden vol met appels, op het menu klassiekers met pommes – zoals deze ouderwets lekkere tarte – en een overvloed aan cider en calvados in de winkels. Allemaal te vinden in Normandië, natuurlijk.
Wijn drinken is fijn, koken met wijn ook en echt subtiel vinden wij de combinatie zoet en wijn. Op de redactie maken we dus graag fantastische toetjes met wijn. Makkelijk te doen, met weinig ingrediënten maar met maximum smaakbeleving! Direct maken dus, deze appeltaartjes met sauternessiroop!
Een appeltaart bakken is áltijd een goed idee. Of de zon nu schijnt of de regen met bakken uit de lucht komt; zo’n snelle appeltaart met rozemarijn-honingsiroop smaakt sowieso goed.
In Janneke Phillipi's appeltaartboek vind je meer dan 70 originele appeltaartrecepten. Zo ook de appelflap. Met de klassieke appelflap kun je volop variëren. Aan deze rechthoekige ‘hand pie’, zoals de Amerikanen deze traktatie zo mooi noemen, voegen we nog wat walnoten toe. Als je van appelflappen houdt, moet je zeker eens deze appeltaartjes met sauternes-stroop proberen.