14-uurs krokante aardappel met kaassaus

14-uurs krokante aardappel met kaassaus
Recept: Ellie & Sam Studd, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins
glutenvrij
aantal 6 | bijgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | frans | glutenvrij
Begin 1 dag eerder aan dit recept. In plaats van Pont l’Évêque kun je ook een goede camembert nemen. Pont l’Évêque is koemelkkaas uit het gelijknamige plaatsje in Normandië. Hier werden in de 12e eeuw al regionale kaasmarkten gehouden en zo is deze kaas bekend geworden. Dit is roodschimmelkaas met een gewassen korst. Het rijpingsproces verschilt per soort, hoe langer de rijping, hoe sterker de smaak.
Tip! De aardappelplakjes moeten écht flinterdun zijn. Als de schijfjes te dik zijn, zullen de plakken uiteen vallen tijdens het bakken.
Voorbereiding45 minutes
Kooktijd3 hours 10 minutes
wachten14 hours
Totale tijd17 hours 55 minutes

Kookgerei

  • mandoline, broodbakvorm van 20x10x6 cm, bekleed met bakpapier

Ingrediënten

  • 60 g eendenvet, 4 el, op kamertemperatuur + 3 el extra
  • 1 kg frietaardappels, iets kruimige, schoongeboend, flinterdun geschaafd op de mandoline
  • 180 g Pont l’Évêque*, in 1 cm-plakjes
  • 80 ml slagroom
  • tl dijonmosterd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120ºC.
  • Schep de 4 el eendenvet in een grote kom. Voeg de aardappelschijfjes en 1 tl zout toe en schep om, zodat alle schijfjes bedekt zijn met een laagje vet. Leg de aardappelschijfjes in laagjes in de bakvorm. Dek af met een velletje bakpapier en bak de aardappelschijfjes 2 uur en 30 min. tot 3 uur in de oven tot ze gaar zijn en je ze makkelijk kunt inprikken met een satéprikker.
  • Neem de bakvorm uit de oven en laat wat afkoelen. Leg hierop iets zwaars (zoals een pak melk), zodat de schijfjes gelijkmatig worden aangedrukt. Zet minstens 12-14 uur in de koelkast.
  • Neem de aardappelkoek voorzichtig uit de bakvorm en snijd hem in 6 plakken van gelijke dikte. Verhit de resterende 3 el eendenvet in een middelgrote koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de plakken aardappelkoek in 3-4 min. per kant krokant. Laat uitlekken op een rooster, dep het teveel aan vet af met keukenpapier en bestrooi met zout.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Doe de kaas, room en mosterd in een kleine ovenschaal. Laat 10 min. smelten in de oven, roer de saus glad en zet hem nog 2 min. in de oven. Schep weer om, bestrooi met grof gemalen zwarte peper en serveer met de aardappelkoek.

Voedingswaarde

calorieën: 449kcal
eiwit: 13g
vet: 22g
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
Recept: Ellie & Sam Studd,
Fotografie: Chris Court,
Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook dit recept voor waanzinnig krokante aardappels!