Op zoek naar meer lekkere recepten – zoals deze hutspot – voor doordeweeks? Shop onze special ELKE DAG, bomvol inspiratie en gerechten!
aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, najaar, weekend |
nederlands |
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroenten nemen om stamppot op te leuken. Deze hutspot krijgt een zoete twist door de zoete aardappels en ’n kuiltje venkeljus. Zeker het proberen waard!Zin in meer stamppot met venkel? Probeer deze waterkersstamppot met venkelroomjus.
Ingrediënten
- 50 g boter
- 3 uien fijngesneden
- 2 tenen knoflook gepeld en gekneusd
- 500 g winterpeen in stukken
- 750 g zoete aardappels geschild en in stukken
- 750 g bloemige aardappels geschild en in stukken
- 3 el olijfolie
- 200 g gerookt spek in blokjes
- 2 tl venkelzaad
- 2 el gembersiroop
- verse munt
Instructies
- Smelt de boter in een pan. Schep de ui en knoflook erdoor en fruit 2 min. Verdeel de wortel en alle aardappels over de ui. Schenk zoveel water erbij dat alles net is bedekt. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappel met de wortel afgedekt in ± 20 min. gaar.
- Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan. Voeg de spekblokjes met het venkelzaad toe en laat het spekvet uitsmelten op laag vuur. Nu kan ook het heerlijke venkelaroma goed vrijkomen!
- Giet de aardappel, wortel, ui en knoflook af en vang al het kookvocht op. Stamp de aardappel en wortel grof. Voeg een scheut kookvocht toe zodat smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
- Draai intussen het vuur onder de spekjes hoger en bak de spekblokjes goudbruin en knapperig. Schenk de gembersiroop bij het spek en bak 1 min. mee. Voeg 100 ml kookvocht toe en verwarm nog zachtjes tot je een mooie jusdikte hebt.
- Schep de hutspot op 4 borden. Maak een kuiltje en schep de spekjes-venkeljus erin. Garneer met wat verse munt.
Voedingswaarde
Recepten, styling, bereiding, fotografie: Studio Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook waanzinnig lekker: bietenhutspot met pulled oats & uien-tijmjus