aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, najaar, weekend |
nederlands |
Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroenten nemen om stamppot op te leuken. Deze hutspot krijgt een zoete twist door de zoete aardappels en ’n kuiltje venkeljus. Zeker het proberen waard!
Kooktijd30 minutesminutes
Ingrediënten
50gboter
3uienfijngesneden
2tenenknoflookgepeld en gekneusd
500gwinterpeenin stukken
750gzoete aardappelsgeschild en in stukken
750gbloemige aardappelsgeschild en in stukken
3elolijfolie
200ggerookt spekin blokjes
2tlvenkelzaad
2elgembersiroop
verse munt
Instructies
Smelt de boter in een pan. Schep de ui en knoflook erdoor en fruit 2 min. Verdeel de wortel en alle aardappels over de ui. Schenk zoveel water erbij dat alles net is bedekt. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappel met de wortel afgedekt in ± 20 min. gaar.
Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan. Voeg de spekblokjes met het venkelzaad toe en laat het spekvet uitsmelten op laag vuur. Nu kan ook het heerlijke venkelaroma goed vrijkomen!
Giet de aardappel, wortel, ui en knoflook af en vang al het kookvocht op. Stamp de aardappel en wortel grof. Voeg een scheut kookvocht toe zodat smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Draai intussen het vuur onder de spekjes hoger en bak de spekblokjes goudbruin en knapperig. Schenk de gembersiroop bij het spek en bak 1 min. mee. Voeg 100 ml kookvocht toe en verwarm nog zachtjes tot je een mooie jusdikte hebt.
Schep de hutspot op 4 borden. Maak een kuiltje en schep de spekjes-venkeljus erin. Garneer met wat verse munt.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Recepten, styling, bereiding, fotografie: Studio Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten