aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd |
|
Zo eenvoudig, maar vól heerlijk smaken; deze gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes is een waar feestje. En ideaal voor doordeweeks, want klaar binnen 40 minuten.
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels geschild en in gelijke stukken
- 50 g boter
- 250 g scharrelspekreepjes
- 1 handpeer flink sappig
- 1 kg witlof
- 150 ml perensap
- 2-3 rozemarijn takjes
- 125 ml melk
Instructies
- Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar. Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden.
- Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in schijfjes. Halveer de witlof en snijd grote helften nogmaals tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee.
- Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.
- Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels jn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.
Voedingswaarde
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!