Zo eenvoudig, maar vól heerlijk smaken; deze gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes is een waar feestje. En ideaal voor doordeweeks, want klaar binnen 40 minuten.
Kooktijd40 minutesminutes
Totale tijd40 minutesminutes
Ingrediënten
1kgkruimige aardappelsgeschild en in gelijke stukken
50gboter
250gscharrelspekreepjes
1handpeerflink sappig
1kgwitlof
150mlperensap
2-3rozemarijntakjes
125mlmelk
Instructies
Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar. Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden.
Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in schijfjes. Halveer de witlof en snijd grote helften nogmaals tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee.
Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.
Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels jn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.