courgettekoekjes met halloumi

courgettekoekjes - delicious

Fritters, koekjes of pannenkoeken: hoe je ze ook noemt, ze zijn heerlijk krokant aan de buitenkant, zacht vanbinnen met een subtiel, kruidige smaak. De gerapste halloumi zorgt voor binding én geeft het courgettekoekje een verslavend hartige smaak.

Om het recept te laten slagen is het belangrijk dat de substantie van het beslag goed is. Je wil een vrij dikkig beslag zodat de courgettekoekjes niet uit elkaar vallen zodra je ze bakt. Daarom voeg je zout toe aan de geraspte courgettes, wat vochtafdrijvend werkt. Daarna knijp je de courgettes uit, dat mag met grof geweld, en voeg je de rest van de ingrediënten toe. Heel eenvoudig als je het eenmaal door hebt.

Voor een glutenvrije versie kun je het bloem en bakmeel vervangen door kikkererwtenmeel (besan). Dat bindt hartstikke goed, zo goed dat je de eieren eigenlijk zou kunnen weglaten.

aantal 15 | hapje | doordeweeks | |
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze courgettekoekjes met halloumi eens: extra lekker met de green-goddessdressing.
kooktijd40 minutes
totale tijd40 minutes

ingrediënten

  • 650 g courgettes klein, grof geraspt
  • 100 g rauwe ham in stukjes gescheurd
  • 250 g halloumi grof geraspt
  • 100 g bakmeel zelfrijzend
  • 50 g bloem
  • 2 eieren losgeroerd
  • 15 g dille fijngesneden
  • snufje chilivlokken + wat extra voor erover
  • olijfolie mild, om in te bakken
  • 1 bosje radijs in zeer dunne schijfjes
  • 180 g tuinbonen dubbelgedopt, geblancheerd, koud afgespoeld + 200 g erwtenscheuten
  • 1 el olijfolie extra vergine

green-goddessdressing

  • munt dille, peterselie en dragon, 1/2 bosje van elk, blaadjes afgeplukt
  • 1/2 citroen sap
  • 120 ml zure room
  • 140 ml Griekse yoghurt dik

instructies

  • Doe de courgette in een vergiet en schep om met 1 tl zout. Laat 15 min. staan en druk dan het teveel aan vocht eruit. Meng het in een kom met de ham, haloumi, het bakmeel, de bloem, eieren, dille en chili-vlokken.
  • Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag een bodempje olijfolie van ó cm op matig vuur. Schep hierin een paar courgettekoekjes van elk 70 g en plet ze licht met een spatel. Bak ze in 4-5 min. per kant goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm terwijl je de rest van de courgettekoekjes bakt.
  • Mix intussen in de keukenmachine alle ingrediënten voor de dressing met wat zout en peper. Schep in een kom de radijs, tuinbonen en erwtenscheuten om met 1 el olijfolie. Serveer de courgettekoekjes warm met de dressing en geef de salade erbij.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recept: Phoebe Wood. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Roos Volkers
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Zin om te bakken? Rutger heeft weer een heerlijk recept voor je; een gigantische rhum savarin met tropisch fruit.

courgettekoekjes - delicious