briochekrans met rozemarijn en vacherin mont d’or

briochekrans met rozemarijn en vacherin mont d’or
vegetarisch
aantal 20 |
hapje |
feestelijk, kerst |
frans |
vegetarisch
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney.

Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.

Voorbereiding55 minutes
Kooktijd35 minutes
rijzen3 hours
Totale tijd4 hours 30 minutes

Ingrediënten

  • 50 ml lauwwarme melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 1 plukje saffraan
  • fijngehakte naaldjes van 2 rozemarijntakjes + extra takjes voor garnering
  • 250 g bloem + extra
  • ½ tl zeezout
  • 3 hele eieren + 1 extra, losgeklopt
  • 175 g boter, op kamertemperatuur en in blokjes
  • 1 vacherin mont d’or, ± 400 in het doosje (of eventueel een camembert

Instructies

  • Giet de lauwwarme melk in een kom. Strooi de gist, suiker, saffraan en rozemarijn erbij en laat de gist in 7 min. oplossen en schuimen.
  • Meng de bloem met het zout in een kom. Giet het opgeloste gist-melkmengsel erbij en breek de 3 eieren erboven.
  • Roer in de keukenmachine met deeghaak of met een stevige spatel tot een samenhangend deeg. Voeg dan steeds stukjes boter toe en kneed weer door. Voeg pas nieuwe blokjes boter toe als de helemaal zijn opgenomen.
  • Ga door tot alle boter is opgenomen en het een stevig, licht glanzend deeg is geworden dat niet meer plakt. Leg halverwege de spatel weg en kneed verder met de hand. Of verlaag de snelheid van de keukenmachine.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat op een tochtvrije, warme plaats 2 uur rijzen. Het moet lang rijzen, de boter en eieren vertragen het rijsproces. Til het gerezen deeg uit de kom op een met bloem bestoven aanrecht. Leg een groot met bloem bestoven vel bakpapier op een bakplaat klaar.
  • Het deeg zal heel zacht zijn, kneed nog- maals kort door. Vorm er ± 20 bolletjes van en leg ze iets uit elkaar op de bakplaat in de vorm van een krans. Houd in het midden een cirkel vrij van ± 14 cm Ø (dus iets groter dan het doosje vacherin mont d’or). Als de broodjes rijzen zal de cirkel kleiner worden.
  • Laat het brood nu nog 45 min. tot 1 uur afgedekt rijzen. Vet hiervoor het stukje plasticfolie in met wat olie zodat het niet blijft plakken. Het zal weer mooi rijzen tot een mooi zacht en lobbig brood.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het brood met de rest van het apart gehouden ei en bak het in 35 min. mooi gaar en bruin. Haal het dekseltje van de kaas af en schuif het doosje met kaas de laatste 15 min. ook in de oven.
  • Laat het brood iets afkoelen, zet de warme kaas in het midden en zet op tafel. Bestrooi met wat rozemarijntakjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recepten: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Yvonne Jimmink. Productie: Dosia Brewer

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!