perentaart met gember

Perentaart met gemberPeren + gember + perenlikeur + karamel = toch echt wel een stukje hemel! Maak daarom snel deze taart en genieten maar…

nagerecht of gebak | 4 personen

250 g gemberkoekjes*
125 g ongezouten boter, gesmolten
175 g fijne kristalsuiker
3 stevige peren (bijv. doyenne of conference)
250 ml slagroom
0,5 el Poire William eau-de-vie of perenlikeur
0,5 el poedersuiker, gezeefd
60 ml karamelsaus van goede kwaliteit, om erbij te serveren**
6 bruine amandelen (met vlies), dun geschaafd (of amandelschaafsel)

Maal de koekjes fijn in een keukenmachi‑ ne en meng met de gesmolten boter. Duw dit mengsel tegen de bodem en zijkanten van een ingevette rechthoekige vorm van 11 x 25 cm, met uitneembare bodem. Druk het stevig aan. Laat de bodem afgedekt 30 minuten opstijven in de koelkast.

Doe de kristalsuiker in een pan, voeg 500 ml water toe en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Schil de peren en leg ze in de pan. Schenk er eventueel nog wat water bij, zodat ze helemaal zijn bedekt. Breng de peren aan de kook, draai het vuur laag en pocheer ze afgedekt in 10-13 minuten (zeer rijpe peren kun je korter pocheren). Laat de peren afkoelen
in de siroop.

Neem de peren uit de siroop (de siroop kun je invriezen en opnieuw gebruiken om vruchten in te pocheren). Laat de peren goed uitlekken, dep ze droog met keukenpapier, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne partjes. Schik de partjes op de taartbodem.

Klop de slagroom stijf met de eau-de-vie of likeur en de poedersuiker, schep over de peren en sprenkel de karamelsaus erover. Garneer met de geschaafde amandelen.
Bereiden ± 50 min

* Geen gemberkoekjes? Ga uit van ± 240 g biscuitjes en voeg 1 el gemberpoeder toe.
** Karamelsaus zelf maken? Los in een steelpan 100 g suiker op in 100 ml water op middelhoog vuur. Zet het vuur hoog en verwarm de siroop tot hij karamelkleurig is. Zet de bodem van de pan kort in koud water om het verhittingsproces te stoppen en schenk de karamel over de taart.

 

Dit recept verscheen eerder in TIP.