De perfecte oliebol: zó bak je ‘m

Goudbruin en krokant van buiten, droog, mals en luchtig met een friszoet accent van binnen: dit jaar bak jij de perfecte oliebol! Happy new year!

Recept voor de perfecte oliebollen

± 30 stuks

200 g krenten
200 g rozijnen
2 goudreinetten of Cox’s Orange
sap van 1 citroen
84 g verse gist (of 24 g droge instant gist)
400 ml melk
50 g suiker + 1 tl
1 kg durumtarwe biologisch dynamisch (verkrijgbaar bij natuurwinkels)*
1 scharrelei
zonnebloemolie om te frituren

extra: poedersuiker

ook nodig: keukenthermometer, oliebollenknijper

Stap 1
Wel de krenten en rozijnen een nacht van tevoren in water. Laat ze uitlekken en droog ze in een theedoek. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Besprenkel met citroensap.

Stap 2
Verwarm de melk en een ½ l water tot 38°C. Los de gist op in 100 ml van het melkmengsel. Voeg een tl suiker toe. Doe de tarwebloem, 17 g zout, de suiker en het ei bij het gistmengsel en meng in de keukenmachine of met een handmixer met deeghaken op de laagste stand: mix het deeg 4 min. Zet de mixer 1 stand hoger en voeg langzaam de rest van het lauwwarme melkmengsel toe. Druk de klontjes die ontstaan weg met een spatel.

Stap 3
Meng de krenten, rozijnen en appel en verwarm ze 5 min. in een warme oven op 50°C. Voeg daarna de krenten, rozijnen en appel daarna toe aan het deeg. Zet het deeg ± 30 min. weg onder een vochtige doek in de oven op 50°C of een andere warme plek, die tochtvrij is.

Stap 4
Verwarm een frituurpan met olie tot 175°C. Roer het deeg met een houten lepel 15 keer stevig door (in oliebollen-bakkerstermen noem je dit ‘het deeg doorslaan’). Knijp steeds met een oliebollenknijper een bol. Heb je geen knijper gebruik dan twee kleine pollepels om bollen te vormen. Frituur de oliebollen in 6 min. goudbruin. Draai ze na 3 min. om met een schuimspaan. Na ongeveer 15 bollen sla je het beslag weer even ‘door’ met een aantal roerbewegingen met de houten lepel. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken. Serveer met veel poedersuiker.

* Je kunt ook tarwebloem gebruiken, maar dan worden de oliebollen iets minder luchtig.

Voorbereiden ± 1 uur / wachten 1 nacht / bereiden ± 45 min.

RECEPTEN, BEREIDING, TEKST MISTER KITCHEN BEELD ISTOCK

oliebollen-delicious