courgettetaart

courgettetaart

Eke: ‘Courgette is een mediterrane groente die ook in Nederland erg geliefd is, want: makkelijk schoon te maken, eenvoudig te snijden en supersnel gaar. Ik gril courgette graag in plakjes met wat olie op een grill­plaat. Krijg je mooie streepjes en een goede smaak. Lekker op je broodje meikaas, in een rijkgevulde salade of in een hartige taart met kaas of room. Eenvoudig en snel klaar!’

hoofd- of lunchgerecht (4 personen)

2 el olie
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
1 kg courgette (liefst kleintjes)
1 tl gemalen geelwortel (kurkuma)
2 teentjes knoflook, gehakt
2 uien, in ringen
75 g pijnboompitten + handje extra 
voor erover
geraspte schil en sap van 1 (liefst 
biologische) citroen
3 eieren
200 ml slagroom
100 g geraspte oude kaas
extra nodig: vlaaivorm of springvorm van ± 25 cm, bakpapier, bonen

 

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een kleine vlaaivorm van 24-25 cm in met olie. Bedek de bodem en randen met het  bladerdeeg, zorg dat de randen elkaar iets overlappen en druk zacht vast. Prik de bodem in met een vork. Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de vorm met 500 g overjarige peulvruchten (witte of bruine bonen, linzen, etc.) of keramische korrels. Bak de taart 
15 min. in het midden van de oven.

Snijd de courgettes in stukken van 3 cm en zet ze naast elkaar op een ingevette bakplaat. Bestrooi ze met peper, zout en geelwortel en bak ze 4-5 min. in de oven.

Fruit ondertussen knoflook en ui in de olie tot ze zacht zijn. Voeg de pijnboompitten toe en bak ze een paar minuten mee. Haal de pan van het vuur en roer de citroenschil erdoor. Meng in een kom het citroensap met de 
eieren, de slagroom en de kaas en voeg zout en peper toe. Verwijder de hulpvulling van de taartbodem met het folie (peulvruchten kun je bewaren en hergebruiken) en vul de bodem van de taart met het uienmengsel. Schenk het eimengsel erop en verdeel de courgette torentjes over de taart. Zet ze rechtop met de goudgele kanten naar boven. Bak de taart 
nog 30 min. in de oven. Strooi er na 20 min. nog een handje pijnboompitten overheen.
Bereiden ± 30 min. / oven ± 50 min

RECEPT EN BEREIDING EKE MARIËN (BOERENJONGENS) FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL