ananastaartjes met roomkwark

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

ananastaartjes

Natuurlijk: een diner koken is leuk, maar een ontbijt kan net zo spetterend zijn. Maak meerdere gerechten (die je alvast kunt voorbereiden, zodat je niet te vroeg op hoeft) en rek het ontbijt zo lang je wilt!

knapperige ananastaartjes met roomkwark

gebak | 6 personen

125 g bloem, gezeefd + extra voor het bestuiven
75 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, in stukjes
75 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 el melk
1 verse ananas
125 ml slagroom
2 el suiker
250 g volle citroenkwark
1 tl kaneelpoeder
poedersuiker
ook nodig: 6 taartvormpjes van 10 cm ø, ingevet 

Voorbereiden (kan 2-3 dagen van tevoren)

Kneed in een keukenmachine of met een mixer met deeghaken een soepel deeg van de bloem, boter, basterdsuiker, vanillesuiker, melk en een snuf zout. Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en laat het verpakt in vershoudfolie 1 uur in de koelkast rusten. Of bewaar het tot gebruik in de koelkast.

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren)

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot dunne lapjes en bekleed detaartvormpjes ermee. Leg op elke deegbodem een stukje bakpapier en vul met blindbakvulling (bijv. bakknikkers, rijst of gedroogde peulvruchten).

Bak de deegbodems 15 min. in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodempjes in nog 5 min. lichtbruin en gaar. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.*

Snijd de kroon en een plak van de onderzijde van de ananas. Schil de ananas en snijd hem in de lengte in vieren. Snijd de harde kern weg en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Bewaar de ananas tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bereiden

Klop de slagroom met de suiker stijf. Schep de kwark erdoor. Vul de taartbodems met de helft van de ananas. Schep het grootste deel van de roomkwark erop. Verdeel de rest van de ananas over de taartjes. Schep er nog wat roomkwark op en bestrooi ze met een beetje kaneel en poedersuiker.

* Te veel taartbodems? Invriezen kan ook!

Voorbereiden ± 35 min. / rusten ± 1 uur / oven ± 20 min. / bereiden ± 15 min.

RECEPTEN EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI STULING JET KRINGS, JANNEKE PHILIPPI

*Dit recept verscheen eerder in delicious.