De eerste verkoopstalletjes ben je vast al tegen gekomen. Het is herfst en dus is pompoen volop verkrijgbaar. Een heerlijke pompoensoep is niet alleen knus en lekker warm, maar hij is ook gezond. Wat moet je weten?
Pompoen is verrassend licht, als je kijkt naar het aantal calorieen dat-ie bevat. Toch raak je er lekker vol van, dankzij de vezels. Zo help je jouw spijsvertering in beweging te blijven. Je voelt je verzadigd, zonder dat je een enorme maaltijd naar binnen werkt. Perfect voor als je iets warms wilt, maar zonder dat je later op de bank instort.
Vitamines
De oranje kleur heeft een pompoen (je weet wel, de meest bekende varianten) niet voor niets. Pompoen bevat veel bètacaroteen (een voorloper van vitamine A) en andere carotenoïden, plus vitamine C en E. Deze stoffen helpen onder andere je huid, je ogen én je weerstand. Een goede kom pompoensoep is dus hartstikke gezond in de herfst.
Mineralen & andere goodies
Denk aan kalium (handig voor de bloeddruk), ijzer (een fijn extraatje vooral als je minder vlees eet), magnesium en andere micronutriënten die vaak onderschat worden. Voor relatief weinig moeite krijg je best een hoop voedingswaarde in dat soepje.
Soep is gewoon top: je kunt er makkelijk nog wat extra groenten bij stoppen (ui, knoflook, wortel, pompoenpitten!) waardoor je met gemak aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt.
Een paar tips:
- Rooster de pompoen eerst even, dan wordt je pompoensoep nog lekkerder.
- Voeg gezonde smaakmakers toe: knoflook, ui, eventueel wat gember of kurkuma voor extra pit.
- Pas op met bouillon: sommige varianten bevatten veel zout. Wil je het gezond houden, kies dan voor een lichte bouillon of maak er zelf één.
- En rooster je pitten! Het is de perfecte topping voor je soep en zorgt weer voor extra vezels.
3 recepten voor pompoensoep
Pompoen en herfst zijn voor elkaar gemaakt; deze pittige pompoensoep laat je de klassieker op een verrassend nieuwe manier beleven!
naar receptMet soep zit je altijd goed, maar met deze pompoensoep kan écht niks misgaan. Door de miso en de pompoenpit-rozemarijnsalsa til je de soep naar een hoger niveau. Daar worden we zó blij van!Liever een basic pompoensoep? Kijk dan eens naar deze romige pompoensoep.
naar receptMister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan. Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee. In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar receptLees ook: 9 recepten voor pompoensoep die alles behalve saai zijn


