zo haal je meer uit je stoomoven + recepten

De stoomoven is een topapparaat in de keuken. Maar vaak kom je toch niet veel verder dan een stoombeurt voor groenten, aardappels en rijst. Terwijl er heel easy veel meer uit te halen is. Daarom tips en stoomoven recepten!

Nog niet zo bekend met de stoomoven? In dit artikel zetten we alles wat je wil weten over de stoomoven op een rij.

Heb je wel een stoomoven, maar niet het gevoel dat je alles uit het apparaat haalt? Lees dan even verder. Drie zaken die je met een stoomoven kunt, waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

1. Deeg luchtig maken met de stoomoven

Gist gedijt goed bij warmte en vocht. Zet je stoomoven op 28-30°C en op 60% stoom en zet dan de kom met deeg onafgedekt in de stoomoven. Je deeg is vaak al binnen 30 min. goed gerezen. Het moet dan in volume zijn verdubbeld.

2. Maak de perfecte crème brûlée

Geen lastige waterbadjes en zenuwachtig gegluur. In de stoomoven bak je crème brûlée altijd tot zijdezachte perfectie. Zet de stoomoven op 90°C en op 100% stoom. Dek de bakjes losjes af met aluminiumfolie en houd de baktijd van je recept aan. Ze mogen net gestold en nog wat wiebelig zijn. Check 10 min. voor het einde van de baktijd.

3. Snel scones en muffins bakken met de stoomoven

Bak scones en muffins op 180°C met ± 30% stoom en bak ze in ± 15 min. luchtig en gaar. Bovendien houdt de stoom ze lekker vochtig: gegarandeerd lekker smeuïg dus.

Stoomoven recepten ter inspiratie:

sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata
De mix van witte en groene asperges laat je heel langzaam sous-vide garen in sinaasappelsap in de stoomoven, waardoor ze heerlijk mals worden zonder hun bite te verliezen. De romige burrata en het knapperige kruim maken dit de perfecte antipasti om te serveren op een zonnige dag.
Koken met een stoomoven: alle ins & outs
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel! Eén oven waarmee je alle technieken die chefs gebruiken binnen handbereik hebt: bakken, braden, grillen, stomen en net als een pro je eten sousvide bereiden. Hoe fijn is dat?
naar recept
Sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata
varkensribstuk met wintergroenten
delicious.testkok Machtelt wil en kan niet zonder haar XXL combi-stoomoven. ‘Hierin combineer ik koken, bakken en braden. Elke dag weer. Vlees, groenten, vis, gevogelte, zoet… alles maak ik erin. En vaak tegelijkertijd. Ruimte genoeg. Zelfs voor een groot varkensribstuk met wintergroenten!’
naar recept
wintergroenten varkensribstuk | delicious
savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney
Eten alsof je in een toprestaurant zit, dat wil je toch? Met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel is iedereen een sterrenchef. Uit dit ge-wel-di-ge keukenapparaat komen de knapperigste en kleurrijkste groenten, de zachtste vis en het meest malse vlees.
Wat dacht je bijvoorbeeld van deze savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney?
Meer weten over koken met een stoomoven? In dit artikel leggen we je alle ins & outs uit over stomen.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met AEG. 
naar recept
gestoomde zeebaars gevuld met dille, venkel en citroen
Stomen is geweldig: het is gezond, lekker en ideaal voor gerechten zoals deze gevulde zeebaars met dille, venkel en citroen. In een stoomoven van NEFF stel je de heteluchtfunctie en stoomintensiteit perfect op elkaar af, zodat je gerechten meer structuur behouden én een smaakboost krijgen.
Om je te helpen een oven te vinden die voldoet aan al jouw (kook)wensen, is deze speciale online keuzehulp superhandig.
Ook heel lekker uit de oven: gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon!
naar recept
Gestoomde_zeebaars__NEFF

Meer recepten met stoom vind je hier!

Sous-vide asperges met sinaasappel, pijnboompittenkruim en burrata