De stoomoven is een topapparaat in de keuken. Maar vaak kom je toch niet veel verder dan een stoombeurt voor groenten, aardappels en rijst. Terwijl er heel easy veel meer uit te halen is. Daarom tips en stoomoven recepten!
Nog niet zo bekend met de stoomoven? In dit artikel zetten we alles wat je wil weten over de stoomoven op een rij.
Heb je wel een stoomoven, maar niet het gevoel dat je alles uit het apparaat haalt? Lees dan even verder. Drie zaken die je met een stoomoven kunt, waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.
1. Deeg luchtig maken met de stoomoven
Gist gedijt goed bij warmte en vocht. Zet je stoomoven op 28-30°C en op 60% stoom en zet dan de kom met deeg onafgedekt in de stoomoven. Je deeg is vaak al binnen 30 min. goed gerezen. Het moet dan in volume zijn verdubbeld.
2. Maak de perfecte crème brûlée
Geen lastige waterbadjes en zenuwachtig gegluur. In de stoomoven bak je crème brûlée altijd tot zijdezachte perfectie. Zet de stoomoven op 90°C en op 100% stoom. Dek de bakjes losjes af met aluminiumfolie en houd de baktijd van je recept aan. Ze mogen net gestold en nog wat wiebelig zijn. Check 10 min. voor het einde van de baktijd.
3. Snel scones en muffins bakken met de stoomoven
Bak scones en muffins op 180°C met ± 30% stoom en bak ze in ± 15 min. luchtig en gaar. Bovendien houdt de stoom ze lekker vochtig: gegarandeerd lekker smeuïg dus.