het perfecte stoofvlees recept? 7x low en slow!

het perfecte stoofvlees recept? 7x low en slow!

Wat als we je beloven dat het recept voor stoofvlees niet veel meer is dan snijden en alles in 1 pan gooien? En dat het heel snel klaar is, en het grootste deel van de tijd gaat zitten in wachten en gewoon verder gaan met je leven. Zou je ons dan geloven? Tuurlijk! Want deze lijst is voor jou!

Bekijk ook: de 12 populairste stoofrecepten van 2023

Tijd, het niet zo geheime ingrediënt van elk recept voor stoofvlees

Stoofvlees vraagt om geduld en de juiste ingrediënten. Een cruciaal element voor een smaakvolle stoofpot is tijd. Langzaam sudderen van het vlees en de andere ingrediënten zorgt ervoor dat de smaken zich volledig ontwikkelen en het vlees boterzacht wordt.

De beste stukken vlees voor stoofvlees recepten

Niet elk stuk vlees is geschikt voor stoofvlees. Kies voor stukken zoals runderlende, sukadelappen of riblappen. Oftewel, vlees met lekker veel bindweefsel. Liever schouders, staarten en wangen dan biefstukken. Dit zijn de delen van een dier die gewerkt hebben en zo meer bindweefsel hebben aangemaakt. Dit vlees heeft tijd nodig om mals te worden, maar het krijgt zo ook méér smaak.

Wil je gevogelte stoven, kies dan de poten in plaats van het borstvlees dat magerder is en dus sneller droog wordt als het lang gaart. Bovendien geven de botten in de poten extra smaak aan je gerecht. Voor varken geldt dat je het beste voor de krabbetjes (spareribs) kunt kiezen, de wang, of varkensnek.

Heb je deze variaties al geprobeerd?

Wil je een twist geven aan je traditionele stoofvlees recept? Probeer eens smaakcombinaties uit andere wereldkeukens. Ga voor komijnzaad, sinaasappel en lekker veel chili voor een Mexicaanse stoof, ga op de Indische toer met citroengras en limoenblad of haal je inspiratie uit Vietnamese pho en voeg (gerookte) steranijs en verse gember toe.

Of je nu een klassieke stoofpot wilt bereiden of een avontuurlijke variant wilt proberen, het geheim zit hem in de tijd en de keuze van het vlees. Met een beetje geduld en creativiteit kun je vanavond nog genieten van een heerlijke pan stoofvlees. En… vergeet ons niet uit te nodigen!

Recept voor stoofvlees? We delen er 7!

stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar recept
20x herfststoof: voor wat warmte en comfort
grieks stoofvlees met zilveruitjes
De delicious. redactie is gek op de Griekse keuken, in Griekenland zelf maar ook gewoon thuis! Vandaag op het delicious. menu: een Griekse klassieker, stoofvlees met verse zilveruitjes.
naar recept
griekse stoofschotel-delicious
broodje stoofvlees
De voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook écht wat. Of ben je zo'n geluksvogel die nog een restje stoofvlees over heeft? Warm dat op en beleg je broodje ermee.
naar recept
broodje stoofvlees - delicious
Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
naar recept
Runderstoof met espresso, rozemarijn en halzenoten - delicious
stoof van kippendij met abrikozen
Deze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.
Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
naar recept
zoete kippendijstoof met abrikozen - delicious
varkensstoof met venkelspaghetti
Varkensstoof met venkelspaghetti is een prima gerecht voor een doordeweekse dag. Het stoofvlees van hamlappen is binnen een uur klaar – of maak het alvast een dag van tevoren. De venkel hoef je alleen maar flinterdun te snijden.
naar recept
venkelspaghetti - delicious
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar recept

Lekker voor bij de stoof: klassieke aardappelpuree