het perfecte stoofvlees recept? 15x low en slow!

het perfecte stoofvlees recept? 15x low en slow!

Wat als we je beloven dat het recept voor stoofvlees niet veel meer is dan snijden en alles in 1 pan gooien? En dat het heel snel klaar is, en het grootste deel van de tijd gaat zitten in wachten en gewoon verder gaan met je leven. Zou je ons dan geloven? Tuurlijk! Want deze lijst is voor jou!

Bekijk ook: de 12 populairste stoofrecepten van 2023

Tijd, het niet zo geheime ingrediënt van elk recept voor stoofvlees

Stoofvlees vraagt om geduld en de juiste ingrediënten. Een cruciaal element voor een smaakvolle stoofpot is tijd. Langzaam sudderen van het vlees en de andere ingrediënten zorgt ervoor dat de smaken zich volledig ontwikkelen en het vlees boterzacht wordt.

De beste stukken vlees voor stoofvlees recepten

Niet elk stuk vlees is geschikt voor stoofvlees. Kies voor stukken zoals runderlende, sukadelappen of riblappen. Oftewel, vlees met lekker veel bindweefsel. Liever schouders, staarten en wangen dan biefstukken. Dit zijn de delen van een dier die gewerkt hebben en zo meer bindweefsel hebben aangemaakt. Dit vlees heeft tijd nodig om mals te worden, maar het krijgt zo ook méér smaak.

Wil je gevogelte stoven, kies dan de poten in plaats van het borstvlees dat magerder is en dus sneller droog wordt als het lang gaart. Bovendien geven de botten in de poten extra smaak aan je gerecht. Voor varken geldt dat je het beste voor de krabbetjes (spareribs) kunt kiezen, de wang, of varkensnek.

Heb je deze variaties al geprobeerd?

Wil je een twist geven aan je traditionele stoofvlees recept? Probeer eens smaakcombinaties uit andere wereldkeukens. Ga voor komijnzaad, sinaasappel en lekker veel chili voor een Mexicaanse stoof, ga op de Indische toer met citroengras en limoenblad of haal je inspiratie uit Vietnamese pho en voeg (gerookte) steranijs en verse gember toe.

Of je nu een klassieke stoofpot wilt bereiden of een avontuurlijke variant wilt proberen, het geheim zit hem in de tijd en de keuze van het vlees. Met een beetje geduld en creativiteit kun je vanavond nog genieten van een heerlijke pan stoofvlees. En… vergeet ons niet uit te nodigen!

Recept voor stoofvlees? We delen er 15!

vlaamse wildstoof met knolselderijfriet
Voor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar recept
wildzwijnstoof met truffel-rozemarijn-ovenfriet
Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
naar recept
Wildzwijnstoof met truffel rozemarijn friet DEF_preview
stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar recept
20x herfststoof: voor wat warmte en comfort
perfecte runderstoof
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk, of zet de pan in de oven, zoals wij doen in dit recept. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.
Let op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat.
*Gebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
naar recept
Runderstoof
grieks stoofvlees met zilveruitjes
De delicious. redactie is gek op de Griekse keuken, in Griekenland zelf maar ook gewoon thuis! Vandaag op het delicious. menu: een Griekse klassieker, stoofvlees met verse zilveruitjes.
naar recept
griekse stoofschotel-delicious
parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst
Janneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie. Zo kiest ze in deze parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst, voor parelhoen in plaats van kalkoen.
Ansjovis geeft een extra hartige smaak. Geen liefhebber? Voeg dan kappertjes of olijven toe.
naar recept
parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst
broodje stoofvlees
De voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook écht wat. Of ben je zo'n geluksvogel die nog een restje stoofvlees over heeft? Warm dat op en beleg je broodje ermee.
naar recept
broodje stoofvlees - delicious
Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
naar recept
Runderstoof met espresso, rozemarijn en halzenoten - delicious
stoof van kippendij met abrikozen
Deze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.
Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
naar recept
zoete kippendijstoof met abrikozen - delicious
varkensstoof met venkelspaghetti
Varkensstoof met venkelspaghetti is een prima gerecht voor een doordeweekse dag. Het stoofvlees van hamlappen is binnen een uur klaar – of maak het alvast een dag van tevoren. De venkel hoef je alleen maar flinterdun te snijden.
naar recept
venkelspaghetti - delicious
gestoofde varkensschouder met abrikozen, amandelen en salie
Een pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar recept
gestoofde lamsschenkel met steranijs, dragon & puree
De lamsschenkels kun je heel goed een dag van tevoren maken en op niet al te hoog vuur zachtjes opwarmen. Maak de puree wel vlak van tevoren.
naar recept
Kruidenpuree met gestoofde lamsschenkel met steranijs en dragon_preview
kip à la normande
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar recept
kip a la normande | delicious populairste stoofrecepten 2023
gestoofde kip in witte wijn met laurier en mosterd
Een grote pan of schaal is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke gestoofde kip in witte wijn!
naar recept
gestoofde kip in witte wijn
stoofschotel met kip
Groot fan van stoven, maar weinig geduld? Zoek niet verder! Deze gumbo met kip is binnen 30 minuten klaar. Gumbo is een kruidig stoofgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Snel klaar en ontzettend lekker!
Op zoek naar nog meer stoof inspiratie? Kijk dan naar deze vegetarische pastinaakstoof!
naar recept
eenpansgerecht

Lekker voor bij de stoof: klassieke aardappelpuree