Wat als we je beloven dat het recept voor stoofvlees niet veel meer is dan snijden en alles in 1 pan gooien? En dat het heel snel klaar is, en het grootste deel van de tijd gaat zitten in wachten en gewoon verder gaan met je leven. Zou je ons dan geloven? Tuurlijk! Want deze lijst is voor jou!
Bekijk ook: de 12 populairste stoofrecepten van 2023
Tijd, het niet zo geheime ingrediënt van elk recept voor stoofvlees
Stoofvlees vraagt om geduld en de juiste ingrediënten. Een cruciaal element voor een smaakvolle stoofpot is tijd. Langzaam sudderen van het vlees en de andere ingrediënten zorgt ervoor dat de smaken zich volledig ontwikkelen en het vlees boterzacht wordt.
De beste stukken vlees voor stoofvlees recepten
Niet elk stuk vlees is geschikt voor stoofvlees. Kies voor stukken zoals runderlende, sukadelappen of riblappen. Oftewel, vlees met lekker veel bindweefsel. Liever schouders, staarten en wangen dan biefstukken. Dit zijn de delen van een dier die gewerkt hebben en zo meer bindweefsel hebben aangemaakt. Dit vlees heeft tijd nodig om mals te worden, maar het krijgt zo ook méér smaak.
Wil je gevogelte stoven, kies dan de poten in plaats van het borstvlees dat magerder is en dus sneller droog wordt als het lang gaart. Bovendien geven de botten in de poten extra smaak aan je gerecht. Voor varken geldt dat je het beste voor de krabbetjes (spareribs) kunt kiezen, de wang, of varkensnek.
Heb je deze variaties al geprobeerd?
Wil je een twist geven aan je traditionele stoofvlees recept? Probeer eens smaakcombinaties uit andere wereldkeukens. Ga voor komijnzaad, sinaasappel en lekker veel chili voor een Mexicaanse stoof, ga op de Indische toer met citroengras en limoenblad of haal je inspiratie uit Vietnamese pho en voeg (gerookte) steranijs en verse gember toe.
Of je nu een klassieke stoofpot wilt bereiden of een avontuurlijke variant wilt proberen, het geheim zit hem in de tijd en de keuze van het vlees. Met een beetje geduld en creativiteit kun je vanavond nog genieten van een heerlijke pan stoofvlees. En… vergeet ons niet uit te nodigen!
Recept voor stoofvlees? We delen er 17!
Voor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar receptJulie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
naar receptEen dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar receptGebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
naar receptDe delicious. redactie is gek op de Griekse keuken, in Griekenland zelf maar ook gewoon thuis! Vandaag op het delicious. menu: een Griekse klassieker, stoofvlees met verse zilveruitjes.
naar receptJanneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie. Zo kiest ze in deze parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst, voor parelhoen in plaats van kalkoen.Ansjovis geeft een extra hartige smaak. Geen liefhebber? Voeg dan kappertjes of olijven toe.
naar receptDe voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook écht wat. Of ben je zo'n geluksvogel die nog een restje stoofvlees over heeft? Warm dat op en beleg je broodje ermee.
naar receptEspresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
naar receptDeze zoete stoofpot met sinaasappel en lekker veel specerijen smaakt heerlijk met roergebakken wilde spinazie of geroosterde peentjes.Stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Hier geven we je een korte stoofcursus waarin we je voorzien van allerlei stooftechnieken.
naar receptVarkensstoof met venkelspaghetti is een prima gerecht voor een doordeweekse dag. Het stoofvlees van hamlappen is binnen een uur klaar – of maak het alvast een dag van tevoren. De venkel hoef je alleen maar flinterdun te snijden.
naar receptEen pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar receptDe lamsschenkels kun je heel goed een dag van tevoren maken en op niet al te hoog vuur zachtjes opwarmen. Maak de puree wel vlak van tevoren.
naar receptOoit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar receptEen grote pan of schaal is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke gestoofde kip in witte wijn!
naar receptGroot fan van stoven, maar weinig geduld? Zoek niet verder! Deze gumbo met kip is binnen 30 minuten klaar. Gumbo is een kruidig stoofgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Snel klaar en ontzettend lekker!Op zoek naar nog meer stoof inspiratie? Kijk dan naar deze vegetarische pastinaakstoof!
naar receptPrecies waar je zin in hebt als het wintert: een verwarmende stoofpot! Deze is makkelijk te maken en stelt qua smaak nooit teleur.
naar receptBij deze comfy visstoof met mosterd, room en krokante salie serveer je rijst of brood én een frisse bladsalade.
naar receptLekker voor bij de stoof: klassieke aardappelpuree
















