Veel kinderen trekken hun neus op bij het woord spruitjes. Maar als je ze goed bereidt, is zelfs de grootste hater om. Wij zijn in ieder geval dol op de groente en dan vooral in combinatie met stamppot!
Spruitjes zijn bitter van smaak en dat is waarom veel mensen, en zeker kinderen, ze niet lekker vinden. Onze smaakpapillen hebben van nature namelijk een voorkeur voor zoete smaken. Ook helpt het niet dat er rondom spruitjes een ‘dat is vies’-imago hangt. Dit imago is volgens ons zeer onterecht. Door spruitjes op de juiste manier te bereiden, worden ze heel lekker.
Combineer de spruitjes bijvoorbeeld met iets zoets zoals appel of honing, of geef ze een hartige twist met spekjes of kruiden zoals nootmuskaat. Een andere tip is om de spruitjes eerst even te blancheren en daarna te bakken in wat boter of olijfolie. Dit haalt het bittere randje van de spruitjes af en geeft ze een heerlijke, nootachtige smaak.
Met spruitjes in je stamppot krijg je een hele hoop vitamines binnen. Ze zitten vol met vitamine C, K en vezels, wat vooral in de wintermaanden goed van pas komt. Dus geef spruitjes nog een kans, en wie weet verander je zelfs de grootste spruitjeshater in een fan!
delicious.friend Janneke is gek op verwarmende eenpansgerechten. Easy voor een doordeweekse dag en als je dan ook nog eens 2 groenten met elkaar kan combineren die je normaal niet snel samen ziet, is het extra leuk!
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!
‘stoemp’ van spruitjes, wortel en prei met worstjes
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
Met een Hollandse stamppot kun je eindeloos variëren en experimenteren. Tip: als je de helft van de aardappels vervangt door knolgroente als knolselderij, pastinaak of koolraap, krijgt je stamppot nóg meer smaak en krijg je nóg meer groente binnen!
Ook zo gek op wild en spruitjes? Speciaal voor delicious. maakte Janneke Philippi deze hert bourguignon met spruitjespuree. Een heerlijk winters stoofgerecht dat niet misstaat tijdens een feestelijke avond zoals Sinterklaas of kerst.Tip: maak je het gerecht tijdens Sint en eten de kinderen ook mee? Vervang eventueel het hertenstoofvlees door sukade en voeg 2 tl speculaaskruiden toe.