Rösti heeft zich in de loop der jaren ontpopt van Zwitsers boerenontbijt tot brunchfavoriet. Snappen we, want zo’n krokante aardappelpannenkoek – nog romig vanbinnen – lusten we allemaal.
Aardappel + pannenkoek = het ultieme comfortfood. Eén hap van deze Zwitserse klassieker en je bent verkocht!
Rauwe of gekookte aardappelen?
Échte rösti – en dan hebben we het over het Zwitsers-Duitse gerecht – wordt gemaakt van voorgekookte aardappelen. Rauwe rösti is een modernere variant en smaakt meer als een latke. Historisch was deze aardappelpannenkoek een stevig boerenontbijt, waar je een portie spek en eieren bij kreeg. Later kwam het op de kaart te staan in Zwitserse restaurants, vaak als bijgerecht bij schnitzel, worst of geschnetzeltes (een ragout van kalfsvlees).
Of je beter rösti kunt maken met rauwe of gekookte aardappelen is dus een kwestie van voorkeur. De een zegt dat rauwe aardappelen de rösti knapperig maakt, terwijl gekookte aardappelen zorgen voor een romige binnenkant. Kies je favoriet! Nog een paar voordelen van voorgekookte aardappelen: ze verkleuren niet (rauw geraspte aardappelen oxideren snel), ze garen sneller, en je hoeft geen water uit de aardappelen te persen – dus geen gedoe met theedoeken.
Welke aardappelsoort is het beste?
Vastkokende aardappelen zijn beter vanwege hun stevigheid en lage zetmeelgehalte. Ze blijven na het koken goed in vorm, waardoor je ze gemakkelijker raspt zonder ze te breken of tot puree te knijpen.
Dit zorgt ervoor dat de geraspte aardappelreepjes mooi gescheiden blijven, wat essentieel is voor de kenmerkende textuur van rösti: krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen. Bovendien geven vastkokende aardappelen minder vocht af, wat helpt om een krokante korst te krijgen zonder dat de rösti papperig wordt.
Hoe voorkom ik dat de rösti uit elkaar valt?
Frustrerend, hè? Als je de rösti goed in de vorm kneed, en aandrukt én niet te vroeg omdraait in de pan gaat het helemaal lukken!
Bakken doe je zo
Je wil de rösti mooi krokant bakken zonder hem aan te branden. Zet de pan daarom op middelhoog vuur en wees geduldig. Een zware koekenpan, bij voorkeur van gietijzer of een pan met antiaanbaklaag, werkt het beste.
Tip: je kunt een rösti al van tevoren bakken, hem af laten koelen en invriezen. Als je hem goed inpakt in folie, blijft hij zeker één maand goed. Voor het opnieuw opwarmen, ontdooi je de rösti en verwarm in een voorverwarmde oven op 180°C.
Variaties? Dit zijn onze favoriete rösti recepten
Zoek je nog een fantastisch dessert? Maak: zuppa inglese met gekaramelliseerde vijgen