4x rode bieten salade

Wij breken een lans voor bietjes, en dan het liefst in een rode bieten salade. Hun lipstick rode tint, een textuur om je in vast te bijten en de zoete smaak van een zomerbui op warme stenen; bieten stellen nimmer teleur!

Met een rode bieten salade kun je aankomen. Ga voor een feestelijke schaal vol, of maak een bescheiden portie als bijgerecht, want zo’n salade kan het ganse jaar!

Combinaties voor je rode bieten salade

Geitenkaas en rode bieten: wellicht niet erg origineel, maar dat hoeft ook niet altijd. Aan de meeste recepten geven we een eigen twist, maar dit is zo’n recept dat je intact moet laten, omdat het al perfect is. Dat fris, krijtige van geitenkaas, beetje pittig en lekker zout, is de ideale tegenhanger voor de zoete biet.

Probeer ook eens een rode bieten salade met ansjovis. In Zuid-Frankrijk kom je salades tegen met kleine blokjes biet die gehusseld worden met veel ansjovis, knoflook en olijfolie. Heerlijk hartig. En je bent vast al eens de combinatie van rode biet en waterkers tegengekomen, een klassiek smaakkoppel om eens uit te proberen.

Maak je salade af met walnoten en geef er een fruitige draai aan met sinaasappel. De combinatie van sinaasappel en rode biet zorgt voor een interessante wisselwerking. De sinaasappel kan voorzichtig gaan smaken naar rode biet, en andersom. Op zoek naar extra vulling voor je rode bieten salade? Voeg linzen of kikkererwten toe.

Dressings

De make it or break it-factor. Een klassieke vinaigrette van olijfolie, balsamicoazijn, een beetje honing en Dijonmosterd past perfect bij de aardse tonen van de bieten. Voor een romigere optie kun je een yoghurtdressing overwegen, met citroensap, knoflook en een beetje komijn. De truc zit ‘m in het zuur van de dressing, die helpt om de zoetheid van de bieten te balanceren.

Roosteren, koken of poffen?

Roosteren is onze favoriete bereidingswijze, omdat het de natuurlijke suikers in de bieten karamelliseert en een diepe, rijke smaak geeft. Om te roosteren, hussel je de schoongemaakte en gesneden bieten met (olijf)olie en bak je ze in de oven op 200°C, gedurende ongeveer 45 minuten.

Poffen is een andere goede optie, waarbij je de bieten in hun geheel op een open vuur, barbecue of in de oven poft voor een subtiele rooksmaak. Koken is het snelste, maar kan wat van de smaak en voedingsstoffen afsnoepen. Kook de bieten in gezouten water gedurende 20-30 minuten tot ze zacht zijn.

4x rode bieten salade

bietensalade met haring
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon. 
naar recept
bietensalade-delicious
bietenpilav met geitenkaas
Pilav is een Midden-Oosters gerecht met een graansoort, kruiden groenten, peulvruchten en vlees. Wij gebruiken in bietensap gekookte bulgur. 
naar recept
bietjessalade met picodon
Kaas: we raken er niet over uit gepraat. Hadden we onlangs nog een interview met kaaskoningin Betty Koster, in het nieuwe jaar eten we als voorgerecht deze overheerlijke bietjessalade met picodon. De Picodon is een Franse geitenkaas uit het gebied van de Ardèche. De witte korst? Die kun je gewoon eten. No waste!
naar recept
bietjessalade met picodon-delicious
gepofte bietjes, rode ui en walnoten
Bietjes en rode uien worden heerlijk zoet als je ze zacht poft in de oven. Het aardse gaat samen met kappertjes, crème fraîche en waterkers… en een glaasje rode wijn!
Nog zeven verrassende gerechten met bietjes.
naar recept

Nog een tip voor jou: cake met pruimen

STUDIO PHILIPPI