Nu de grijze, druilerige dagen van november dan echt (bijna) zijn aangebroken hebben we wel behoefte aan wat goed nieuws. Er zijn gelukkig een heleboel seizoensproducten die nu op hun allerbest zijn.
Denk bijvoorbeeld aan pompoen, paddenstoelen, knollen en wortels. Iets zoets toe of voor bij de koffie? Dan maak je iets met appels en peren natuurlijk!
Wat is er in het seizoen deze maand?
Je zou misschien denken dat er meer groeit en bloeit in de warmere zomermaanden. Maar er zijn ook een heleboel seizoensproducten uit november.
Een van de sterren van de november is bijvoorbeeld de pompoen. Die komt in allerlei soorten, maten en smaken. Daardoor kun je er ook in de keuken alle kanten mee op. Je kunt er natuurlijk klassieke pompoensoep van maken, maar de groente leent zich ook heel goed voor stoofschotels, pasta’s of zelfs zoete gerechten zoals een romige panna cotta.
Maar er is meer in het seizoen! Er zijn ook een heleboel knollen en wortels die je nu kunt eten. Denk dan bijvoorbeeld aan pastinaak of knolselderij. Deze aardse groenten kun je gebruiken voor stoofgerechten of als een alternatief voor de klassieke aardappelpuree. Door ze te roosteren, stoven of te koken, krijgen ze iedere keer weer een hele andere structuur en smaak.
Paddenstoelen
Vergeet ook de hoofdrolspeler van het seizoen (en dus ook van november) niet: de paddenstoel. Champignons, shiitakes, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood. Je komt ze nu overal tegen in de natuur en dus ook op je bord.
Ze geven ieder gerecht die lekkere umami-smaak en je kunt ze verwerken in sauzen, soepen, risotto’s of pasta’s. Paddenstoelen zijn de beste vriend van wild (ook in het seizoen!), maar je kunt ze ook heel goed gebruiken als vleesvervangers.
Seizoensfruit november
Zin in fruit? Dan kun je in november het best kiezen voor appels en peren. Deze fruitsoorten zijn nu op hun allerlekkerst. Je kunt er natuurlijk iets hartigs mee maken, maar vooral heel goed mee bakken. Liever nog iets frissers? Niet helemaal uit ons eigen seizoen, maar wel op z’n allerlekkerst nu: de mandarijnen.
Zo zet je de lekkerste recepten van november op tafel
pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Heerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
knolselderij-pastinaakpuree met roodbaars & dragonboter
Groente van de koude grond zijn in de winter favoriet! Kool als rode en witte kool, savooie- kool, boerenkool, cavolo nero, broccoli: we lusten het allemaal. Ook maken we ruimte voor winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen en bietjes. Deze puree met roodbaars geef je een extra hartige smaak door met de sjalot en dragon nog 75 g chorizo- of pancettablokjes mee te bakken.
Hoe je dit heerlijke, herfstige pompoenbrood met oesterzwammen nog lekkerder maakt? Door het te besmeren met een flinke lik specerijenboter. Hartig én smeuïg tegelijk.
Tijd voor herfsttaart! Niet voor bij de koffie maar eentje voor bij de wijn. Het geheim is hier de combinatie van twee ‘broden’: oud brood en eekhoorntjesbrood. Serveer ‘m heet uit de oven, besprenkeld met wat extra Parmezaan. Als je daar niet warm van wordt…
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. In delicious. deelt hij alvast een voorproef uit zijn nieuwe boek Chez Bijdendijk. Waaronder deze knisperende pasteitjes van bladerdeeg, met romige ragout van paddenstoelen en kalfsvlees. Lees ook: dit zijn de 3 favoriete kookboekklassiekers van sterrenchef Joris Bijdendijk
Liever recepten bakken met seizoensproducten uit november?
tulband met gemarineerde mandarijntjes in gembersiroop
Bakken dat het een lieve lust is. Dat doen we bij delicious. graag. En dat delen we met liefde met je. Dus ook deze wow-tulband! De tulband is heel easy te bakken en terwijl deze iets afkoelt maak jij de mandarijntjes in homemade gembersiroop.
Appel en chocolade is een van Jannekes favoriete smaakcombi's. Deze smeuïge chocoladetaart is heerlijk en nog glutenvrij ook. Tip: maak 'm af met een lepel lobbige slagroom.
Deze appelplaattaart bevestigt weer dat noten en appels voor elkaar gemaakt zijn. Tip: hou de noten lekker grof in het deeg dat geeft een crunchy bite. Op zoek naar nog meer appeltaart recepten? Bekijk dan deze lijst!
Franse appeltaart: tarte fine aux pommes met ciderglazuur
Er gaat bijna niets boven een Franse appeltaart: simpel, maar oh zó lekker. Deze komt uit onze Crunch to the max-productie. Verwacht dus knapperig bladerdeeg met sappige appeltjes.
Deze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!