Als er een recept schreeuwt om experimenteren, dan is het ravioli wel. Je kunt al je creativiteit kwijt in de vulling én de saus en zo op zoek gaan naar de beste smaakcombinatie. Vind je dat toch wat spannend? Pak dan één van onderstaande ravioli recepten erbij. Dan gaat het sowieso bij je tafelgenoten in de smaak vallen.
Ravioli is een van de meest geliefde gerechten uit de Italiaanse keuken. En dat kunnen wij maar al te goed begrijpen. Het bestaat uit een deeglaag, gevuld met een mix van vlees, kaas of groenten. Voor het deeg kun je verschillende soorten bloem gebruiken, zoals semolina. Het ligt er maar net aan voor wat voor textuur of smaak je gaat. Voeg wat zout, olijfolie en wellicht ei toe en je hebt een perfect deegje.
Je hemelse deegkussentjes vallen of staan wel dit deeg. Het moet stevig genoeg zijn om de vulling vast te houden tijdens het koken, maar ook zacht genoeg voor een goede bite.
Voor de vulling kun je het traditioneel aanpakken: ricotta en spinazie, of paddenstoelen en truffels. De Italianen zijn gek op kaas en vlees (ricotta, Parmezaanse kaas, gehakt). Pak je het liever vegetarisch aan, dan kun je bijvoorbeeld gaan voor pompoen of bietjes.
Helemaal uitgepakt met je vulling? Voel je dan niet bezwaard om de saus eenvoudig te houden. Kies voor een simpele tomatensaus of lekkere botersaus. Voeg wat verse kruiden als basilicum en oregano toe en klaar ben je.
Zelf maken of uit het koelschap?
Mocht je ravioli from scratch gaan maken: het recept vraagt wat oefening. Wees niet ontmoedigd als het gerecht de eerste keer niet perfect is.
En voor wie ravioli uit de winkel gebruikt: ook aan jou hebben we gedacht. Hieronder vind je diverse recepten.
Recepten met koelverse ravioli
ravioli lasagne met pecorino-bechamelsaus
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag. De paddenstoelen geven een heerlijke bite aan deze vega lasagne.
De makkelijkste lasagne ooit, mét een verrassende twist! Deze porties eenpersoons lasagne maak je niet met lasagnebladen, maar met gevulde pastakussentjes: ravioli. Die hoef je niet voor te koken, het garen gebeurt in de oven. Ook nog eens perfect om lekker no-waste te koken, want tussen de laagjes pasta stop je alle gekookte of gegrilde groenten die je nog hebt liggen. Extra speltip: maak wat meer porties en vries in: zo heb je altijd een homemade diepvriesmaaltijd binnen handbereik.Ben je een echte lasagne-liefhebber? Say no more. 13x lasagne recepten: vegetarische lasagne, snel of juist uitgebreid!
Waarom zou je voor doodgewone pasta in een pastasalade kiezen, als je ook voor zalige, gevulde pastakussentjes kunt gaan? We zijn Janneke Philippi eindeloos dankbaar voor deze slimme twist, want met ravioli blaas je zo'n beetje iedere salade heerlijk nieuw leven in. Deze kruising tussen een niçoise en een pastasalade staat deze zomer dus bij ons op repeat. Bij jou ook?
In de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter
Gevulde pasta is een ideaal feestgerecht voor veel gasten. En deze vega variant van Janneke Phillipi is ook nog superlekker. De ravioli kun je prima een aantal weken van tevoren maken en (los) invriezen.
Zelf ravioli maken is voor ons lekker ontspannen. Pastadeeg kneden, pastavellen langzaam door de pastamachine halen en daarna met veel precisie de verrukkelijke pompoen-amarettivulling over de vellen verdelen. De pasta dichtvouwen, op maat snijden, kort koken en dan: genieten! Van een bord vol ravioli met heerlijke saliebotersaus.
Ravioli gevuld met tuinbonen is een heel elegant voorgerecht waar je trek van krijgt. Maar Chef-kok Dheeresh Strohmenger eet z’n peulvruchten ’t liefst rauw: ‘Tuinbonen zijn mijn favoriete bonen. Zelfs rauw vind ik ze heerlijk, ik eet ze graag naast een glas wijn en mooi stukje pecorino.’