Haal je mooiste, grootste pan uit de kast en zoek je sudderplaatje maar op, het is tijd om te gaan stoven! Geloof ons, met deze lijst van populairste stoofrecepten van 2023 wil je direct aan de slag.
Iedere cultuur heeft wel zijn eigen stoofgerecht, aangezien het is dé manier om vlees heerlijk mals te krijgen. Zoveel culturen, zoveel recepten, smaken en tradities: van Italiaanse ossobuco tot kip à la Normande.
De basis is altijd slowcooking. Men neme wat heerlijke ingrediënten, goede smaakmakers en laten dit sudderen in een vocht naar keuze. De methode zorgt ervoor dat je mals vlees krijgt, bomvol smaak dankzij kruiden, specerijen en sauzen.
Verschillende soorten stoofschotels
Dat er wat te kiezen valt, heeft alles te maken met de regio waar het gerecht vandaan komt. Boeuf bourguignon is natuurlijk écht Frans, met zijn rode wijn en spek. Goulash brengt weer juist de kruidige flair van Hongarije naar voren met zijn paprika en karwijzaad.
Of je nu gaat voor Italiaanse eenvoud of Franse finesse, we hebben voor iedereen wel iets lekkers in dit lijstje. De recepten werden in 2023 volop geraadpleegd door onze lezers.
Dit zijn de populairste stoofrecepten van 2023
12. Runderstoof
perfecte runderstoof
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk, of zet de pan in de oven, zoals wij doen in dit recept. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.Let op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat. *Gebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
11. Noorse stoofpot met paddenstoelen, hazelnoten en bacon
Noorse stoofpot met paddenstoelen, bacon & hazelnoten
Het is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend. In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes. Maak extra, want hier wil je meer van!
10. Pastinaakstoof met kastanjechampignons en walnoten
pastinaakstoof met kastanjechampignons & walnoten
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
Klein visje, groot smaakeffect. Ansjovis is altijd handig om op voorraad te hebben. Lekker door een salsa, op een bruschetta met mascarpone, of in dit geval in een makkelijke mediterrane kipstoof.Gek op ansjovis? Low-budget smaakexplosie: 18x ansjovis
Hazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.Heel lekker bij hazenpeper: deze ingemaakte rode kool!
Niets zo lekker als een pan stevige goulash op een kille winterdag. Deze verrukkelijke rundergoulash is één van onze lievelingen. Ook ideaal om van tevoren te maken! In plaats van brood kun je er ook rijst bij geven.Ook lekker: kipgoulash met linguine.
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
1. Populairste stoofrecept van 2023: Kip à la Normande
kip à la normande
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!