Als de dagen korter worden en de bladeren van de bomen beginnen te vallen is er één klassiek gerecht dat elk jaar terugkomt: de pompoentaart! Met de zachte textuur en heerlijke smaak van pompoen is het een echt comfortgerecht.
Er zijn zoveel variaties te bedenken op de pumpkin pie. Van zoet tot hartig en van groot tot klein, er is voor iedereen wel een passende pompoentaart.
Oneindige variaties
De zoete variant is veruit het populairst, vooral bekend als de Amerikaanse ‘pumpkin pie’ die vaak bij Thanksgiving op tafel komt. Dit recept heeft een zoete, kruidige smaak die heerlijk samengaat met slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Naast deze klassieker zijn er ook hartige varianten die vaak gecombineerd worden met geitenkaas, tijm, of andere kruiden voor een herfstige maaltijdtaart. Deze hartige versies zijn perfect voor wie niet van zoet houdt, en ze doen het ook goed als lunchgerecht of voorgerecht bij een diner.
Wist je dat…..?
Wist je dat pompoentaarten al eeuwenlang bestaan? De eerste varianten van pompoentaarten stammen uit de 17e eeuw, toen Engelse kolonisten in Amerika pompoenen gebruikten als alternatief voor deeg. Ze sneden de bovenkant van de pompoen eraf, verwijderden de zaden en vulden de pompoen zelf met melk, honing en kruiden voordat ze hem bakten. Tegenwoordig heeft de pompoentaart een iconische status bereikt en is hij in allerlei vormen en smaken te vinden, van veganistische varianten tot kruidige cheesecakes.
Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete pompoentaarten op een rijtje gezet. Van de klassieke American pumpkin pie tot een hartige pompoentaart met geitenkaas. Duik de keuken in en ontdek welke variant jouw favoriet wordt dit seizoen.
5x pompoentaarten
Hartig:
omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème
Het feest kan beginnen, want het recept voor het spektakelstuk van de avond is binnen.Met een tarte tatin maak je altijd indruk aan tafel. Of ‘ie nou hartig of zoet is. Deze variant met pompoen heeft het allemaal. Hij is zoet door de pompoen en karamel, maar ook spannend door de toevoeging van gember en pittige waterkers. Dat is bij elke hap weer een feestje.
Liefhebbers van hartige taart… Deze is voor jullie! Pompoen is niet alleen een allemansvriend, hij is ook het hele jaar door verkrijgbaar. Dat maakt deze pompoentaart perfect voor ieder seizoen.Subtiel zoet, maar overwegend hartig en met een lekkere bite dankzij het bladerdeeg. Oh, en vergeet vooral de verse tijm niet voor de finishing touch! Van stranddag tot fietstocht van van tuinfeest tot picknick: serveer dít en je maakt heel wat mensen blij.
Warm comfortfood is nooit ver weg van de redactie. Zeker niet nu de herfst z’n intrede weer heeft gedaan. Hartige taart is daarbij een van onze favorieten. Alhoewel onderstaande pompoenplaattaart niet helemaal toereikend is als maaltijd, is ‘ie wel erg lekker. Serveer het met een royale salade of kopje soep en je maakt iedereen gelukkig aan tafel!
De mentholachtige, eucalyptussmaak van kardemom werkt heel goed bij kruidige tijm. Samen geven ze deze zoete pompoentaart een vrolijkmakend, fris accent. Echt een heel goed dessert, dat ook nog eens in een uurtje op tafel staat.
Voel je de knisperende lucht? Het geluid van krakende blaadjes onder je laarzen? En kun je alleen maar denken aan pompoen op elk moment van de dag? Het kruidige herfstseizoen is begonnen, en dat betekent aan de bak! Trap het seizoen af met deze Amerikaanse darling: pumpkin pie. Helemaal niet moeilijk en angstaanjagend verslavend. pumpkin spice: wat is het en hoe maak je het zelf?