Nodig iedereen uit die je lief is en snijd een grote plaatpizza aan op een zondagavond, na een portie lummelen, theeleuten en tuinieren. Bak meerdere soorten voor een feestje, of houd ze lekker voor jezelf en je gezin.
Doet de vorm er echt toe? Rond, ovaal, of rechthoekig, de knapperige randjes van een pizza veranderen echt als je ze in een andere vorm boetseert. Niet veel, maar net genoeg zodat de ratio anders is en daarmee de smaakbeleving. Dat terzijde, het belangrijkste is het gemak waarmee je een plaatpizza snijdt.
Dat tomaat, mozzarella en basilicum erg lekker zijn op een pizza is geen geheim. Om je eigen creativiteit aan te zwengelen hebben we een lijstje gemaakt met onze favoriete plaatpizza recepten; soms verrassend, soms iets meer werk, maar altijd lekker. Ga bijvoorbeeld eens voor de combinatie van tuinbonen en geitenkaas, maak een pittige bloemkool plaatpizza of serveer een Turkse variant.
12x plaatpizza recepten
pizza met taleggio, ui, aardappel en rozemarijn
Het leven is beter met kaas. Vooral smeltende taleggio op zelfgemaakt pizzadeeg, dat is hartverwarmend eten pur sang.
pissaladière – Franse pizza met ansjovis en gekaramelliseerde ui
Dit is dé pizza uit de Méditerranée. Pissaladière komt van pissalat dat ansjovispasta betekent. Voor een nog snellere versie maak je 'm met goede kwaliteit bladerdeeg. Bespaar alleen geen tijd op de uitjes: hoe langer ze stoven, des te zoeter het geheel wordt. Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk
Deze gegrilde pizza met courgette en geitenkaas is lekker knapperig. Met groenten als ‘vleesvervanger’ is deze pizza helemaal compleet! En no fuss, want deze pizza staat binnen 20 minuten op tafel. Nog een heerlijke groentepizza? Probeer deze pizza met aubergine en knoflook eens!
Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan. Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.
Kneden, rijzen, uitrollen, beleggen met lamsgehakt, aubergine en tomaat, 20 min. in de oven en klaar is je Turkse pizza! Cheaten? Neem dan een groot plat Turks brood, snijd dit horizontaal door, besprenkel met olijfolie en beleg de snijvlakken met de tomaat en het gehaktmengsel.
roerdeegpizza met aardappel, paddenstoel en truffel
De beste pizza maak je thuis. En deze roerdeegpizza met aardappel, paddenstoelen en truffel is daar het perfécte voorbeeld van. Met onder meer truffelolie, mascarpone en kastanjechampignons is deze pizza één grote smaakexplosie.En een roerdeeg? Dat is een deeg dat je niet hoeft te kneden, alleen te roeren. Supermakkelijk en héél leuk om met kinderen te maken. Kleine disclaimer: de kans is groot dat de keuken ontploft…
Als je deze groentepizza met pittig ‘gehakt’ hebt geproefd, wil je nooit meer pizza met vlees. Het pittige gehakt is gemaakt van bloemkool en echt heel erg lekker, daar mist niemand iets aan! Nog een variant op groentepizza’s? Probeer deze pizza met aubergine eens.
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
Wij zijn dol op hartige taart! En deze kruidentaart met courgette is heel easy, want de bodem maak je van bladerdeeg. Wil je hem nog lekkerder maken? Strooi dan samen met de kruiden ook wat specerijen als gemalen komijn, mild paprikapoeder of gestampt venkelzaad over de deegplakjes.
speltpizza met aardappels, kruiden en groene tapenade
Een goed en eenvoudig basisrecept voor pizzadeeg is een absolute musthave. Dan kun je experimenteren met al jouw favoriete toppings. Maak meteen vier porties pizzadeeg en vries ze in, dan heb je voor weken op voorraad!