In Nederland zijn we gek op pasta met zalm, blijkt wel uit zoekcijfers van Google. En geef de mens eens ongelijk, want zo’n romig bordje met vis schreeuwt comfortfood. Reden voor ons om ons archief in te duiken op zoek naar parels.
Zalm is veruit de meest gegeten vis in Nederland. Daarna volgen tonijn, haring, kabeljauw en mosselen. Maar, de afgelopen jaren eten we steeds meer verschillende soorten vis, vooral ook buitenshuis. In totaal eten we zo’n 9,5 kilogram vis per jaar en daarmee komt Nederland op de 12de plaats van alle Europese landen. Niet slecht, maar óók opmerkelijk als land dat grenst aan zee – zo blijkt uit onderzoek van GFK.
Het februari 2023-nummer van delicious. staat helemaal in het teken van comfortfood. Je bestelt het magazine hier:
5x pasta met zalm
pastasalade met doperwtenpesto & warmgerookte zalm
Zin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
Risoni met zalm en asperges is lekker snel klaar. Risoni is pasta die op rijstkorrels lijkt, zeg maar risotto voor mensen zonder geduld! Wil je hem romiger, roer er dan op het laatst een gulle schep mascarpone door.
Romige pasta met postelein en zalm is hét gerecht voor als je weinig tijd hebt en je avondeten toch een feestje mag zijn. Gebruik postelein en raapstelen voor in de romige saus (nu volop in het seizoen), of ga voor wilde spinazie. Nog meer koken met postelein?
Eten we Mediterraan, dan is het feest bij ons! We maken bijvoorbeeld deze pasta risottata*. Op deze pasta kun je eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten. In plaats van kip kun je er ook blokjes verse zalmfilet in doen.
Deze makkelijke viscasserole is heerlijk bij wat gekookte pasta:
viscasserole
Het maakt niet uit welke vis je voor deze romige casserole kiest. Nog lekkerder: kies niet één soort vis, maar van alles wat. Ook met de groenten kun je alle kanten op: courgette, venkel, paprika en ook broccoli, sperziebonen, wortel en cherrytomaten zijn heerlijk. Lekker met rijst, krieltjes of tagliatelle!Ook een goed idee: deze goudkleurige mosselchowder.