Schuif deze gerust onder het kopje ‘Italiaanse recepten die zo eenvoudig zijn dat je ze bijna over het hoofd zou zien.‘ Binnen dezelfde familie als spaghetti aglio e olio, pasta met ansjovis, of een snelle carbonara, vind je namelijk de pasta broccoli.
Onder bepaalde omstandigheden – denk aan een drukke doordeweekse avond of juist een luie zondagmiddag – lijkt alles wat ingewikkelder is simpelweg overbodig.
Lees ook: broccoli koken: zo pak je het goed aan + recepten
Wat deze klassieke pasta broccoli zo bijzonder maakt, is dat als je de broccoli lang genoeg meekookt, hij bijna uit elkaar valt en zich vermengt met de pasta tot een romige saus. Zeker als je ruim broccoli gebruikt ten opzichte van de pasta, wordt het niet alleen gezonder, maar vooral ook lekkerder. Het zetmeelrijke kookwater helpt bovendien om alles mooi aan elkaar te laten kleven.
Bekijk ook: 16x broccoli gerechten waarvan je gegarandeerd extra wil opscheppen
Basisrecept
In de meest easy versie bak je eerst knoflook en rode chili zachtjes in olijfolie. Daarna voeg je de beetgare broccoli en de pasta toe, plus een scheutje kookwater, en laat je alles samen nog even pruttelen tot het een smeuïge massa wordt. Bestrooi rijkelijk met versgeraspte Parmezaan en klaar ben je.
Wil je eens wat anders? Scroll dan door deze lijst:
7x pasta broccoli
Voor lasagne moet je even de tijd nemen, maar het is leuk om te doen en het resultaat is die moeite dubbel en dwars waard. Deze lasagne maak je met kipgehakt en groente, dus lekker licht!
Liever een sneller pastarecept met kip? Maak fettuccine met gepocheerde kip.
Eenvoudige Italiaanse gerechten worden extra buono als je wat Italiaanse worst toevoegt, zoals 'nduja. Zo krijgen traditionele gerechten een heerlijke twist.Lees hier alles over 'nduja, de smeerbare worst uit Italie of ga voor deze onweerstaanbare gnudi van spruitjes met salie-knof-chiliboter.
naar receptVind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel. Geraspte emmenthaler smaakt ook goed!
naar receptDoe wat meer moeite voor een onbekendere pasta-vorm, kies je favoriete ingrediënten en serveer zo’n snelle pastasalade bij de BBQ. Deze pastasalade met gegrilde broccoli is eenvoudig, vol zomersmaken en je krijgt iedereen er gelukkig mee.
naar receptPici is een handgerolde pasta die een beetje op spaghetti lijkt. Maar nét iets dikker is. Deze combinatie met broccolinisaus is geweldig. Ogen dicht, proef en waan je voor héél even in het zonovergoten Italië.
naar receptZo gemaakt en toch een hele bijzondere combinatie: broccoli met macadamia's in zelfgemaakte pesto.
naar receptJanneke verdrijft de kou met heerlijk winterfood. Neem nou deze pasta met broccoli-tomatenroomsaus. Heel fijn én het staat in een half uur op tafel!
naar receptVerkies jij gnocchi boven broccoli pasta, dan is dit recept voor jou:
Door gnocchi krokant te bakken in boter krijgen ze een heerlijk goudbruin korstje, terwijl de broccoli voor frisgroene pit zorgt. Het geheime wapen? Krokant broodkruim met tijm en knoflook en een gekookt eitje maken het af!
naar receptBekijk ook: bruschetta met geroosterde paprika







