Het mosselseizoen 2023 is in volle gang! Op 5 juli werd het eerste net opgehaald. Feest dus, want de mosselen zijn nu ongeveer op hun lekkerst. Reden om onze 23 beste mossel recepten op een rij te zetten.
Voordat we de recepten met je delen, eerst nog wat achtergrond over hoe het nu met de Zeeuwse mossel is gesteld.
Wanneer is het mosselseizoen 2023?
Het mosselseizoen start doorgaans zo rond de tweede week van juli. Zodra de mosselen een vetpercentage van 34 procent bereiken, zijn ze geschikt om op te vissen en te consumeren.
Mosselen kun je tegenwoordig vrijwel het hele jaar door in de supermarkt vinden. Maar volgens kenner Sergio Herman zijn ze het lekkerste vanaf september tot en met november.
2023 is een goed mosseljaar, maar ze zijn wel duurder
We hebben goed en slecht nieuws: de Zeeuwse mossel is beter dan vorig jaar, maar helaas ook een stuk duurder. Je voelde hem waarschijnlijk al aankomen. De prijs ligt dit jaar zo’n 15 procent hoger dan vorig jaar, schrijft Omroep Zeeland.
De prijsstijging valt te wijten aan het feit dat er voor het tweede jaar op rij minder Zeeuwse mosselen zijn. Wordt er andere jaren gemiddeld 50 miljoen kilo opgevist, afgelopen seizoen was dat maar 28 miljoen kilo. En ook dit jaar zullen we op zoiets uitkomen. En ja, schaarste zorgt voor een prijsstijging.
Tel daarbij op dat er twee jaar geleden een aantal grote stormen zijn geweest waarbij veel kleine mosselen en mosselzaad is weggespoeld. Dat zijn de mosselen die je anders dit jaar zou opvissen. En in het voorjaar van 2022 was er ook nog eens sprake van een hoge mosselsterfte in de Oosterschelde.
Een lichtpuntje: je krijgt een stuk meer waar voor je geld. Het gewicht aan mosselvlees ligt per kilo schelpen een stuk hoger dan vorig jaar.
Eerbetoon aan de Zeeuwse mossel
Al toen zijn vader in restaurant Oud Sluis zijn befaamde mosselen serveerde, hielp Sergio Herman als jongen mee in de keuken. De smaak van verse Zeeuwse mosselen is diep verankerd in zijn herinneringen daarom maakte hij een zeer persoonlijke boek met 50 recepten + veel tips als eerbetoon aan een uniek nationaal product. Hommage, uitgeverij Nijgh & van Ditmar, € 32,50
Basisrecept voor mosselen
basisrecept: gekookte mosselen
Met dit klassieke mosselrecept kun
je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld andere groenten of kruiden nemen. Of ander kookvocht: bier, cider of vis- bouillon. Houd wel grofweg deze verhoudingen aan.
Met z’n allen rond een pan dampende mosselen: lekker en gezellig! Probeer uit delicious.februari onze geweldige wereldrecepten met mossel. Nog meer inspiratie nodig? Deze grote pan Normandische mosselen staat zo op tafel en is easy voor veel gasten!
Wij zijn dól op mosselen en eten ze het liefst met stokbrood en véél sausjes. Deze keer maken we ze lekker pittig: Spaanse mosselen met een sperziebonensalade.Probeer ook deze mosselen in gele curry.
Nú is het moment voor mosselen, want de lekkerste mosselen zijn beschikbaar van 1 september tot 1 december: bodemmosselen uit het Franse Gaatje, het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Probeer voor dit gerecht in elk geval de meest verse mosselen te krijgen, met nog voldoende zeewater in de schelp. En om deze oer-Hollandse mosselen toch een exotisch tintje te geven, onderstaand recept:
mosselen op z’n frans met crème fraîche en muscadet
Misschien had je het niet door, maar de Mosselweek is in volle gang. Door het hele land kun je bij goede restaurants mosselgerechten eten die speciaal zijn bedacht voor deze week. Volgens het Nederlands Mosselbureau eten we slechts 2-3 keer per seizoen een pannetje mosselen. Dat vinden wij te weinig, daarom vandaag een recept voor romige mosselen. Door de crème fraîche krijgen de mosselen een zachte smaak. Door ze in kleinere hoeveelheden te bereiden krijg je een perfect gekookte mossel.
Ze zijn weer: Zeeuwse mosselen. Klein, maar fijn luidt het oordeel van de kenners. Kook ze zo in een hun eigen vocht, met wat groenten en een scheut wijn. Of ga voor deze Bretonse variatie met cider. De mosselen krijgen een zoet accent door de appel, een zout accent door het spek en een knapperige beet door de bleekselderij. De crème fraîche zorgt ervoor dat het mosselvocht niet zo waterig is: heerlijk om stukjes stokbrood in te dopen! Drink er een Bretonse cider (demi-sec of brut) bij; je kunt dezelfde cider ook voor het gerecht gebruiken
Fan van Zeeuwse mosselen? Dan moet je deze variant in zelfgemaakte gele curry van culi visexpert Bart van Olphen eens proberen! Restje currypasta over? Die kun je nog twee weken bewaren in de koelkast.
barbecue-mosselen met peterselie, knoflook en bleekselderij
Barbecue-mosselen? Jazeker! In de zomer kun je ze op de barbecue bereiden: lekker makkelijk. Niet alleen mosselen, ook andere schelpen kun je zo grillen op de barbecue of in een grillpan op je fornuis. Mosselen over? Gratineer ze!
De Belgen gaan bij mosselen voor groot, groter, grootst. En daar is wat voor te zeggen, zeker bij de met abdijkaas gegratineerde mosselen, want zo valt er nog iets van de mossel te proeven. En wat drinken we er dan bij? Uiteraard een Belgisch biertje.
Deze risotto van Yvette van Boven zit vol met heerlijke ingrediënten van de Ierse kust. Yvette: ‘De Ierse kustlijn is eigenlijk één grote supermarkt waar je gratis en voor niks een maaltje bij elkaar kunt scharrelen’In Ierland blijven? Probeer dan ook Yvette haar recept voor crumpets.
Janneke Philippi kookt het liefst zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Zo ook met mosselen. Als die op dit moment niet in het seizoen zijn, ga je lekker voor Hollandse garnalen!
Nage houdt het midden tussen saus en soep, zo maak je dit visgerecht elegant en licht.Maak je menu compleet met al onze a la carte gerechten die je vindt in het kerstnummer van delicious. Bestel 'm hier.
Tijd voor Zeeuwse mosselen met een Aziatische twist! Dit recept komt uit het Zeeuwse Mossel Kookboek van Bart van Olphen, die maar al te graag aan de slag gaat met dit ingrediënt.
Deze paëlla met mosselen, zeebaars en chorizo is een pareltje. Je waant je na één hap al op een terras aan de Spaanse kust. De saffraan, die het gerecht de kleur van de ondergaande zon geeft, versterkt dit effect nog meer.
paella met garnalen, mosselen, zeevruchten en konijn
Paella is zó lekker, zó zomers en zó makkelijk voor veel mensen te maken. Een ideaal veel-vrienden-gerecht. Het fijne aan paella is alle ingrediënten kunnen vervangen worden door iets gelijkwaardigs: konijn door kip, zeefruit door verse vis van de markt en voeg gerust doperwten of broccoli toe. Dus trommel je vrienden op en eet, lach en feest samen!Tafel vol met mensen? Hier vind je de lekkerste paella's!
Bart van Olphen weet álles over Zeeuwe mosselen. Ook hoe je ze het lekkerst klaarmaakt. In een taco bijvoorbeeld, met daarbij zachte avocado, pittig jalapeño en zoete maïs.
Volgens chef-kok Matt Wilkinson is het eigenlijk heel simpel: “koop de beste ingrediënten van goede producenten, en je hebt als kok eigenlijk al gewonnen”. Maak zijn aardappelsalade met producten van goede kwaliteit, dan kan het niet missen!
Als je vis in zijn geheel bereidt, blijft het visvlees lekker sappig. De aromatische en lichtzoete smaak van de forel combineert prima met een krachtige wijn met een scherpe reuk, zoals een Fiano di Avellino, een Riviera di Ponente Pigato of een Verdicchio Castelli di Jesi Classico.
Speciaal voor familietijd maakte Janneke gerechten vol specerijen. Deze mosselchowder krijgt een boost door de tijm en laurier. Deze chowder wijkt af van de bekende romige, lichte chowder, doordat de basis uit tomatenbouillon bestaat, wat de chowder mooi oranje-rood kleurt.
De mossel is Nederlands meest gegeten schelpdier. Het idee dat mosselen alleen in de maanden met een r mogen worden gegeten, stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld transport was. In de koude r-maanden konden de mosselen verhandeld worden zonder dat ze bedierven. Wij maken er een zilte mosselsoep met kropsla mee!
Chowder is een dikke Noord-Amerikaanse vissoep met room of melk, schaal- en schelpdieren, soms met aardappel of crackers om de soep nog dikker te maken. Vaak met ui, spek of bacon en wortel of selderij. De chowder wordt, volgens goed katholiek gebruik, op vrijdag gegeten. Vrijdag visdag! Probeer deze mosselchowder van Valli Little eens: heerlijk!