9x onze favoriete kookboeken die de mediterraanse keuken vieren

Net zo lekker als een plons in de Middellandse Zee, is een diepe duik in de keukens van de aangrenzende landen. Deze 9 mediterraanse kookboeken nemen je mee op een culinaire reis. Naar de zonovergoten kusten van Zuid-Europa, waar smaken en tradities samensmelten in de lekkerste gerechten.

46x razendsnel mediterraan: voor snelle inspiratie!

Café Mazahar laat zien hoe sterk de mediterraanse keuken is verbonden

Sla grote bossen kruiden in en koop vooral een flesje oranjebloesemwater, want die zal je nog vaak nodig hebben voor de recepten in deze moderne ode aan de Meditérranée.

In Café Mazahar serveert Merijn Tol flatbread onder de zon, staat er standaard een schaaltje salsa op tafel en mogen citrus en labneh natuurlijk niet ontbreken. Lees en proef de gerechten zodat je voelt hoe sterk de hele Meditérranée, van Beiroet tot Palermo, met elkaar verbonden is. En wat een fantastische gerechten daarbij horen!

De ruim tachtig recepten – waarvan zeventig vega of vegan – zijn maakbaar. Ze zijn geïnspireerd op de verschillende keukens en tradities van de landen die schitteren langs de Middellandse Zee. Want traditie moet je vandaag vieren volgens Merijn en meenemen naar morgen.

Café Mazahar, Merijn Tol €34,99

Med – als je één kookboek over de mediterraanse keuken moet aanschaffen is dit ‘m

Staat er nog geen Roden op de boekenplank, dan moet je nu toch echt wel hollen naar de boekhandel om de majesteit van de mediterraanse keuken in huis te halen. Al jarenlang laat ze ons zien hoe wonderschoon olijfolie kan zijn. En ook dat je niet te zuinig moet schenken met granaatappelmelasse en rozenharissa. Hoe eenvoud soms de sleutel is tot sublieme gerechten.

In deze nieuwe verzameling van ontspannen recepten vertelt Roden de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte. Je proeft en ziet de gevarieerde smaken van de Middellandse keuken in de zonovergoten gerechten die ze zelf het liefst kookt. In de woorden van Nigella Lawson: ‘het is een instant-klassieker, doordrenkt met wijsheid, vrijgevigheid en heerlijke, maakbare receptuur.’

Med – een kookboek, Claudia Roden €32,99

Suqar voor de zoetekauw

Speciaal voor de bakkers, de koks die als eerste naar het dessert kijken op het menu, en de mensen die het liefst de beslagkom uitlikken: de mediterraanse keuken, maar dan boordevol zoet. ‘Sugar’ is Arabisch voor suiker en bevat meer dan 100 zoete recepten uit het Midden-Oosten. Van pudding en gebak tot ijs, koekjes en cakes doordrenkt met favorieten als halva, rozenwater en zoete vijgen.

De recepten zijn er voor elk moment van de dag. Rond de Middellandse Zee eet je zoet niet alleen na de maaltijd, maar ook bij het ontbijt, de koffie, tussen de maaltijden door en op feestdagen. Voor elk moment hebben Greg en Lucy Malouf de rijke, traditionele smaken in een bijpassend recept met een modern randje gevangen.

Van ananas met vijfkruiden & saffraanijs, crème brûlee van bloedsinaasappel en kardemomcake tot gesuikerde rozenblaadjes, cheesecake van labneh met citrus en Perzische boterfudge.

Suqar, Greg Malouf & Lucy Malouf €32,50

Nistisima – traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken

Na 12 jaar in Jamie Olivers foodteam vloog Georgina Hayden uit om haar culinaire Grieks-Cypriotische roots te ontdekken. In haar laatste boek Nistisima deelt ze de gerechten die orthodoxe christenen eten tijdens de vasten. Geen vlees en zuivel, maar vegan dus! Jamie: ‘Mijn Griekse zus vertelt geweldige verhalen. Ze heeft zo veel research in dit boek gestoken, het is superinteressant.’

Haar gesmoorde venkel met saffraan is een gerecht om nog héél vaak te koken. Ontdek dat, en nog veel meer in ‘Nistisima’, een boek met mediterrane vegan gerechten vanuit eeuwenoude tradities. Proef de gegrilde roodlof met granaatappel, orzo en walnoten of een venkelsla met peer en amandelen.

Stoofschotels met peulvruchten en granen als ‘maghmour’ (kikkererwten met aubergine, tomaat en gedroogde munt) of ‘spanakoriz’, rokerige citroenrijst met spinazie en tomaat. Met de authentieke en traditionele vegan recepten uit de oost-mediterrane keuken breid je je vegan repertoire aanzienlijk uit. Zonder dat je doorhebt dat het vegan is.

Nistisima, Georgina Hayden €30,95

5 Ingrediënten Mediterraan

Voor de snelle kok heeft Jamie Oliver 120 mediterrane recepten ontwikkeld met maximaal 5 ingrediënten. Het is een briljante combi van snel en simpel koken met die heerlijke mediterrane keuken waar iedereen zo van houdt. Met maximaal 5 ingrediënten weet Jamie keer op keer een geweldig gerecht te maken.

5 Ingrediënten Mediterraan, Jamie Oliver €33,99

TIP! Je krijgt nu ‘5 ingrediënten mediterraan’ van Jamie Oliver cadeau bij 3x delicious.magazine, samen voor maar € 33,99! Lees er hier alles over.

Moro easy

Dit is wellicht het meest persoonlijke kookboek van Sam & Sam Clark tot nu toe. Alle recepten komen rechtstreeks uit hun eigen keuken, en zijn ontwikkeld toen tijdens de pandemie hun restaurant gesloten was. Wat ze voor zichzelf maakten moet eenvoudig zijn, makkelijk te bereiden maar wel met de kenmerkende smaken en ingrediënten die we kennen van Moro.

Van eenvoudige tostada’s met een topping van ansjovis, ingelegde paprika & ei of met geitenkaas & geroosterde rode uien tot en met Moorse eenpansgerechten en desserts als rozenwater-rijstpudding met een compote van rabarber & kardemom. Met mooie en verse ingrediënten kan elke liefhebber met Moro thuis aan de slag.

Moro easy, Samantha Clark €28,24

Bitterzoete honing – De smaken van de Sardinische keuken

Alsof Letitia Clark je in je oor fluistert: doe maar rustig aan, schenk eerst een glas wijn in, zet dan de oven aan en begin eens rustig wat ingrediënten te verzamelen. Bitterzoete honing is een ode aan een van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee: Sardinië. De recepten in dit zonnige kookboek nodigen je uit om lang te tafelen met iedereen die je lief is. Verlekker je aan de geroosterde aubergines met munt en pecorino, knoflook en burrata. Of geniet van een frisse, pittige salade van selderij, citrus – want dat groeit daar zo fantastisch – en ansjovis. Maak pasta met krab en saffraan. En vergeet niet om het motto van Clark te omarmen als je uit dit boek kookt. ‘Het leven is om te leven, en eten om te eten’.

Bitterzoete honing, Letitia Clark €12,50

De keukens van de Middellandse Zee: zonnige recepten uit de mediterraanse keuken

David Dale: ‘Hij snapte mijn gedachte onmiddellijk: dat de verschillende keukens van het westelijke Middellandse Zeegebied allemaal takken zijn van dezelfde olijfboom die 2600 jaar geleden door de Grieken is geplant, en die verder gevoed werd door de Romeinen en Arabieren. En dat we een interessant boek konden maken door juist naar de overeenkomsten van die keukens te kijken. Het was in elk geval een geweldig excuus voor een uitgebreide trip langs een aantal van de levendigste keukens, warmste volkeren en spectaculairste zeelandschappen van Europa.’

Reis mee met David en Lucio langs de kustlijn van de Middellandse Zee en ontdek de veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren, en zelfs de Vikingen. De pagina’s vieren de liefde voor olijfolie, knoflook, zoute vis, verse kruiden en de verse oogst die het seizoen herkenbaar maken. Dit boek vangt de smaak van West-Italië, Zuid-Frankrijk en Oost-Spanje.

De keukens van de Middellandse Zee, Lucio Galletto €15

Cuisine Carine – recepten en notities van een Nederlands-Mediterrane kok en haar liefde voor de mediterraanse keuken

Blader keer op keer door dit kookboek van Karin Gaasterland voor nieuwe culinaire inspiratie. Gaasterland: ‘Dit boek is voor mensen die – net als ik – van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. In je keuken thuis of en voyage (bij uitstek geschikt om in je koffer te gooien). En als een gerecht niet uitpakt zoals bedacht: schouders recht, beetje bluffen en doen alsof het zo is bedacht. Geloof me: dat werkt.’

Cuisine Carine, Karin Gaasterland €33,99

Lees ook: 26x de makkelijkste kookboeken voor wie geen zin heeft in gedoe

mediterraanse keuken
RICK STEIN & BEN DEARNLEY