tijd voor de comeback van koolraap – 4 lekkere recepten

Oerhollands en uit het seizoen? Maak dit najaar eens een recept met koolraap.

De naam “koolraap” komt van het Nederlandse woord “koolknol”. De koolraap behoort tot de familie van de kolen, ondanks dat ‘ie een stuk minder bladeren heeft dan z’n familieleden.

Tegenwoordig valt deze kool in de categorie vergeten groente, maar vroeger was deze soort heel populair. Hij werd in het oude Rome al gegeten en was toen geliefd om z’n voedingswaarde en het feit dat je deze groente lang kunt bewaren.

Hoog tijd dus voor de comeback van koolraap. Je kunt met deze groente namelijk alle kanten op. Zo kun je ‘m stoven, pureren, bakken, gebruiken in soepen of traybakes en je kunt hem zelfs dun schaven en verwerken in salades.

Nog niet helemaal overtuigd? Dan helpt het misschien om te weten dat koolraap ook hartstikke gezond is. Het zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium, vezels en antioxidanten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, een goede spijsvertering en algemeen welzijn.

Bovendien is het een uitstekende bron van koolhydraten. Daarom kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om ‘m te gebruiken in puree of als vervanging van bijvoorbeeld aardappels. Kortom, genoeg lekkere recepten met koolraap.

Koolraap, knolraap, koolrabi… Wat is het verschil?

Koolraap, knolraap en koolrabi mogen dan misschien vergelijkbaar klinken, het zijn toch echt hele verschillende groentesoorten. Koolraap, heeft een groengele schil en zachtgeel vlees, en heeft een zoetige smaak. Knolraap, ook bekend als meiraap, is meer radijs-achtig en wordt geoogst in de late lente en zomer.

Beide groeien onder de grond. Koolrabi daarentegen is een knolvormige stengel die boven de grond groeit. Het heeft een bleekgroene of blauwkleurige schil en een meer bloemkoolachtige smaak. Rauw smaakt het naar selderij en het kan zowel gekookt als rauw gegeten worden.

14x gratin – romig, kazig en zó delicious!

De lekkerste 4 recepten met koolraap

koolraapsoep met miso en roggebroodkruim
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.
En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.
Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
Koolraapsoep met miso
romige koolraaptaart met specerijen
In deze quiche kun je prima restjes wintergroenten verwerken. Vervang een deel van de koolraap bijvoorbeeld door pastinaak, aardpeer of knolselderij. Ook spinazie of snijbiet zijn lekker in deze romige quiche.  
naar recept
koolraap
gratin van pastinaak, koolraap en salie
Comfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood.
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
naar recept
gratin van pastinaak
koolraapgratin
Koolraap smaakt heerlijk bij gegrilde karbonades en stevige visfilets. Heel lekker en simpel om te maken is deze koolraapgratin die in 25 min. op tafel staat.
Smaakt naar meer? Proef onze romige koolraaptaart met specerijen
naar recept
koolraap

Bekijk ook: 9x knolselderijsoep recepten

Koolraapsoep met miso
STUDIO PHILIPPI