Toen we een halfjaar geleden gingen brainstormen werden we direct wildenthousiast bij het idee van een ijstaart voor kerst met een ‘knak’. Je weet wel, zo’n Viennetta ijstaart, maar dan met delicious.twist.
En dus gingen we aan de slag om onze eigen variaties te maken. Met behoud van de laagjes romig ijs en de ‘knak’ als je hem aansnijdt. Zo combineren we crispy honing-sesamlaagjes met fris yuzu-ijs en knalroze ruby chocolade met weelderig rozenijs en lichtzure cranberry’s. Of ga je liever voor kastanjes en rookijs?
Je vind ze allemaal in ons december-nummer, bomvol recepten voor de feestdagen. Denk: betoverende hapjes, extra veel bijgerechten, verrassende ijstaarten, very delicious. kerstlunch en 12 menusuggesties.
Deze ijstaarten deden ons denken aan alle ijstaarttoppers die de afgelopen jaren de revue passeerden. Een selectie vind je hieronder. Voor welke ga jij?
10 x ijstaart voor kerst
bombe alaska met mokka
Stof je mixer maar af, want voor dit chique toetjes ga je flink aan de klop. Dat harde werk is natuurlijk niet voor niets, want dit spectaculaire, luchtige dessert levert gegarandeerd oohs en aahs aan de feesttafel op.
Feestbombe!Je kunt in plaats van kleintjes ook één grote maken voor 8 personen. Neem dan een diepe schaal van minimaal 1,4 liter inhoud. Gebruik de dubbele hoeveelheid ingrediënten. Meet de boven-wijdte van de schaal en maak de koekbodem zo groot als de diameter van de schaal. Zet de bombe minimaal 5,5 uur in de vriezer voor je de chocolade erover giet.Tip: maak deze gemberbombes 1 dag eerder, begin zeker 6 uur van tevoren!
Alison Roman in Zoet Genoeg: 'Los van het feit dat ik dit serieus een van de lekkerste en leukste nagerechten vind die ik ooit heb gemaakt, is de andere verrassing dat deze ijstaart eigenlijk helemaal niet zoveel werk kost, alleen tijd (om te bevriezen) en ruimte (in je diepvries).''De karamelbananenjam alleen al loont alle moeite. Dat is iets om een voorraadje van te bewaren, zodat je het over je ijs kunt doen. Er hoeft er dan niet eens een hele ijstaart omheen.'
witte-chocolade ijstaartjes met aardbeien in rodewijnsaus
Deze witte-chocolade ijstaartjes met aardbeien in rodewijnsaus zijn supertoetjes die je ruim van tevoren kunt maken. Voor het serveren hoef je alleen maar alles te combineren. Fijngehakte chocolade en hazelnoten geven het ijs een subtiele crunch. Een topcombinatie met de aardbeien in rode-wijnsaus.
Tussen alle warme en winterse gerechten geeft deze ijstaart van vanillenoga met gekonfijte gember je de nodige verkoeling. De gember zorgt voor het vuurwerk waar je op zit te wachten terwijl de vanillenoga de scherpe randjes eraf haalt. Zo eindig je het kerstdiner in stijl.Zin in nog meer desserts voor kerst? Bekijk dan deze pavlova van saffraan met mango & karamelsaus.
Indrukwekkend, onweerstaanbaar, verrukkelijk: woorden schieten tekort voor deze fruittaart. de aardbeien-ijstaart is een geweldige showstopper. Nu maken, als de aardbeien op hun lekkerst zijn.Deze kleine aardbeientaartjes zijn óók onweerstaanbaar voor aardbeienfans!
Wauw: deze absolute showstopper staat niet alleen prachtig op jouw kersttafel, maar smaakt ook nog eens fantastisch.Nog meer witte wondertaarten zoals een saffraanpavlova, witte chocotiramisù of vanillenoga-ijstaart vind je in dit lijstje.
Verwacht Oooooh’s en Aaaah’s wanneer je deze gelaagde ijstaart met chocolade en chili aansnijdt. Deze zelfgemaakte viennetta is een echte showstopper! Deze prachtige laagjesijstaart kun je ook heel goed dagen van tevoren maken.