Een culinair fenomeen, wereldwijde topper, allemansvriend: noem ‘m zoals je wilt. Hamburger of kortweg burger. Voor deze cult classic maakten we een lijstje met 11x een hamburger recept mét vlees.
Een goede burger? Kies voor de beste kwaliteit vlees, dat komt het resultaat beslist ten goede. Het is lekkerder als het vlees wat structuur houdt – vraag daarom je slager of hij het vlees iets minder fijn maalt.
Afhankelijk van de soort vlees en je eigen smaak, bak je de burger wat korter of langer. Paardenvlees en kalfsvlees is heel mager en mag mooi rosé vanbinnen zijn. Geitenvlees mag ook licht rosé zijn, maar kun je ook langer bakken, afhankelijk van je smaak.
Wat voor wijn drink je bij een burger?
Bij een neutrale, gegrilde hamburger past goed: soepele merlot, kruidige malbec of lichte cabernet sauvignon. Bij de zoetheid van gegrilde uien en smeltkaas ga je voor rood uit de Nieuwe Wereld. Bij tomaten, augurken of champignons is fruitig sappig rood – zonder of met weinig houtrijping – beter. Zoals beaujolais, Chileense pinot noir, Oostenrijkse zweigelt.
Gegrild en mediterrane gekruid? Trek een syrah, rhône-blend of Spaanse grenache open. Eet je tomatenketchup of pittige saus erbij, dan is een volle, kruidige rosé aangenaam. De fervente wittewijndrinker kan ’t beste een rijke viognier of volle chardonnay kiezen.
Vermijden: complexe rode wijnen en de meeste witte wijnen doen het niet goed bij een burger.