Een culinair fenomeen, wereldwijde topper, allemansvriend: noem ‘m zoals je wilt. Hamburger of kortweg burger. Voor deze cult classic maakten we een lijstje met 11x een hamburger recept mét vlees.
Een goede burger? Kies voor de beste kwaliteit vlees, dat komt het resultaat beslist ten goede. Het is lekkerder als het vlees wat structuur houdt – vraag daarom je slager of hij het vlees iets minder fijn maalt.
Afhankelijk van de soort vlees en je eigen smaak, bak je de burger wat korter of langer. Paardenvlees en kalfsvlees is heel mager en mag mooi rosé vanbinnen zijn. Geitenvlees mag ook licht rosé zijn, maar kun je ook langer bakken, afhankelijk van je smaak.
Wat voor wijn drink je bij een burger?
Bij een neutrale, gegrilde hamburger past goed: soepele merlot, kruidige malbec of lichte cabernet sauvignon. Bij de zoetheid van gegrilde uien en smeltkaas ga je voor rood uit de Nieuwe Wereld. Bij tomaten, augurken of champignons is fruitig sappig rood – zonder of met weinig houtrijping – beter. Zoals beaujolais, Chileense pinot noir, Oostenrijkse zweigelt.
Gegrild en mediterrane gekruid? Trek een syrah, rhône-blend of Spaanse grenache open. Eet je tomatenketchup of pittige saus erbij, dan is een volle, kruidige rosé aangenaam. De fervente wittewijndrinker kan ’t beste een rijke viognier of volle chardonnay kiezen.
Vermijden: complexe rode wijnen en de meeste witte wijnen doen het niet goed bij een burger.
11x hamburger recept
gekruide lamsburger met perenjam
Deze gekruide lamsburger met perenjam is niet zomaar een hamburger. De heerlijk kruidige smaak van de burger combineert goed met de zachtzoete smaak van de jam.Maak ook eens deze Italiaanse burger met parmezaan en bacon.
satéburger met sperziebonen en honing-kokospinda’s
Echt verrukkelijk op deze satéburger zijn zoetzure sperziebonen. Kook de sperziebonen een dag eerder beetgaar en doe ze in een (weck)pot. Schenk er een warme marinade van gelijke delen wittewijnazijn en suiker over en laat de bonen afkoelen. Zet ze minstens 12 uur koel weg om te marineren.Of ga voor deze mini-zalmburgers met kool, paprika & dillecrème!
Dit zijn de echte Italiaanse smaken, maar dan op een burger. Buiten of binnen, geniet van de groenten, geurige kruiden en vlees in dit makkelijke zomergerecht.
miniburgers met wildzwijn, chorizo en perenchutney
Deze miniburgers met wildzwijn, chorizo en chutney zijn kleine smaakbommetjes! De pittige chorizo en de fris-zoete perenchutney vormen een heerlijke combinatie! Serveer deze kleine hamburgertjes met een satéprikker als feestelijke kersthapjes!
Chorizoworstjes zijn varkensworstjes die vers, gedroogd of halfgedroogd worden aangeboden, op smaak gebracht met gerookte-paprikapoeder, knoflook en chilipeper. Wij mengen ze graag door gehakt en vormen er flinke burgers van die we besmeren met een relish van zoete tomaten en gerookte paprikapoeder.
Homemade burgers zijn natuurlijk het allerlekkerst! Dit keer maken wij 'm met kipgehakt, avocado, bacon en cheddar. Werkelijk verrukkelijk. Lekker voor erbij: spicy friet met garam masala.
Favoriet op de redactie, de burger, maar dan nét even anders. Deze keer op z’n oosters. Kipfilet is supermager en is in dit recept aangevuld met pinda(olie). Alfalfa levert een hele waaier aan vitamines en paksoi zorgt voor de crunch.
lamsburger met bistrosalade en fondantaardappeltjes
Franse piepers: dat is wat wij willen als we denken aan de bistrokeuken! Geniet thuis van van de vernieuwde & creatieve bistrokeuken met deze doordeweekse lamsburger met bistrosalade!
paardenburger met mierikswortel en friet van zoete aardappel
Vaders & burgers… een combinatie die niet te breken valt. Heb je een vader die wel eens een ‘ander’ stukje vlees wil proberen? Maak dan deze burger van paardenvlees. Een geweldige structuur en smaak en het doet niet onder voor goede kwaliteit rundvlees!
Prima combi, deze burgers met een lekker frisse bietensalsa en sla. Toch nog een beetje fris en gezond. Pak je grillpan en over pakweg 20 minuten kan je aan tafel.
Jersey-vlees is goed dooraderd en vol van smaak. Daarom is het heerlijk om niet te veel smaken aan deze burger toe te voegen. Een simpele avocado salsa en een geroosterde maïskolf is alles wat je verder nodig hebt voor deze zomerse burger.