Of het nou een strenge winter is of een milde: een beter moment voor hachee is er niet. Comfort food van eigen bodem dat je in één hap thuis laat komen. Smeuïg, rijk van smaak en barstensvol supermals vlees met ‘tijd’ als niet-zo-geheim ingrediënt. We geven je onze 3 favoriete hachee recepten!
Zin in meer onweerstaanbaar troosteten? Ons nieuwste magazine staat er vol mee!
Hachee gaat al eeuwen mee
Ergens tussen de 17e en 18e eeuw verscheen hachee ten tonele in de Nederlandse keuken. Deze stoofpot was dé manier voor boeren om het oudere of minder fraaie vlees op te maken. Door het te stoven in een saus van bouillon, azijn en specerijen werd het vlees goed geconserveerd – of gelijk soldaat gemaakt.
Het werd populair vanwege zijn eenvoudige bereidingswijze en aangename smaak. In tijden van voedselschaarste was hachee maken ook geliefd, omdat het gerecht redelijk lang goed bleef door het langdurige stoven.
Niet zo gek dus, dat het nog steeds één van onze comfort food favorieten is. Zo’n pan hachee laat je ook automatisch vertragen, want het duurt 2 a 3 uur voordat het vlees goed mals is. Perfect dus om te maken op een koude weekenddag! Maak dan gelijk wat extra, want verse hachee blijft na bereiding ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Wil je er langer plezier van hebben? Vries het dan in: zo kun je tot 3 maanden na bereiding genieten van je homemade diepvriesmaaltijd.
Lekker voor erbij: rodekoolsalade met lof, spekjes en vijgen of deze knolselderij met gebakken appel van Yvette van Boven.
Hachee vers houden en opwarmen
Enkele tips om hachee zo vers mogelijk te houden:
- Koel het snel terug na bereiding en plaats daarna in een luchtdichte bak of schaal in de koelkast. Eventueel in een container die je vacuüm kunt trekken: dit verlengt de houdbaarheid.
- Zet de hachee onderin de koelkast, daar is de temperatuur het laagst en het meest constant.
- Ruik altijd eerst aan de hachee voordat je het weer opwarmt. Bij een afwijkende geur of kleur is het beter om het weg te gooien.
- Warm je hachee opnieuw op? Doe dit dan op laag vuur. Zo voorkom je dat het vlees droog wordt en blijft de goede smaak van het gerecht behouden.
Bijgerechten
Hachee wordt meestal geserveerd met aardappelen of brood, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! We geven je wat ideeën:
- Aardappelen: gekookte aardappelen, aardappelpuree of gebakken aardappelen zijn perfect om naast hachee te serveren.
- Brood: serveer het met stokbrood of een stevig witbrood, waarmee je de saus tot de laatste druppel kunt opvegen.
- Groenten: gekookte, gestoofde of gegrilde groenten zoals wortelen, boerenkool of prei passen ook heel goed bij zo’n oud Hollandse stoof.
- Rijst: doe het nèt even anders en serveer hachee met warme rijst! Een beetje Aziatisch en ontzettend lekker.
Vegan hachee recepten
Wil je deze klassieker een moderne twist geven? Maak ‘m dan eens plantaardig. Vegan hachee maken doe je bijvoorbeeld met plantaardige proteïnebronnen zoals tempeh, tofu of seitan. Ook kun je jackfruit uit blik gebruiken, dit lijkt qua structuur behoorlijk op draadjesvlees.
Gebruik daarnaast plantaardige bouillon in plaats van dierlijke bouillon. Je kunt je vegan hachee extra diepte geven door smaakmakers zoals tomatenpuree, gedroogde paddenstoelen, bier of sojasaus toe te voegen. Experimenteer vooral met verschillende smaken en kruiden tot je een perfecte plantaardige hachee hebt!
Hachee recepten
Nog meer stoofvlees? de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022