En dus moet er wel iets bij zitten voor jouw avondeten. Over wat precies ‘gezond’ is, zijn de meningen natuurlijk verdeeld. Bij delicious. gaan we voor zoveel mogelijk onbewerkte ingredienten, vermijden we in deze lijst frituren, voegen we extra groenten toe en gaan we zoveel mogelijk voor volkoren granen, peulvruchten en noten. Tip: mag het voor jou toch nóg gezonder? Door je eigen sauzen en dressings te maken weet je wat erin gaat, en kun je eventueel wat minder olie, suiker of zout gebruiken.
Je gezondheid is een serieuze zaak, maar lekker eten is minstens zo belangrijk. Hieronder heerlijke gerechten waar je blij van wordt en die kunnen bijdragen aan een gevarieerd eetpatroon.
Meer inspiratie nodig? Bestel ook onze special KIP. Een magazine met 45 recepten voor doordeweeks snel, simpel en lekker genieten. Lees er hier meer over!
Hoe lang blijft gebakken kip goed in de koelkast?
Dat je moet oppassen met rauwe kip, hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen. De salmonellabacterie ligt al snel op de loer, daarom gebruik je de kip idealiter zo snel mogelijk. Liefst binnen twee dagen, zo adviseert het Voedingscentrum.
Hoe zit dat met gebakken kip? Deze kun je ongeveer drie of vier dagen bewaren (zorg dat je koelkast op 4,5 graden of lager staat). Is dat te kort? Dan kun je de kip beter invriezen. Hier kun je de kip zo’n drie maanden bewaren.
Scroll ook even verder. Onder de recepten vertellen we je precies wat je met leftover kip kunt doen om het direct te verwerken.
Hoe lang moet kip in de oven?
In de recepten hieronder vertellen we je precies hoe lang de kip in de oven of gebakken moet worden. Volg je geen recept dat kun je aanhouden: kipfilet moet ongeveer 25 minuten op 200 graden in een heteluchtoven. Controleer of de kip goed gaar is.
22x gezonde recepten met kip
Gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa
Simpel, snel en bomvol smaak: dat is deze easy gegrilde kipfilet met sperziebonen, za’atar en korianderquinoa. Weinig ingrediënten en toch is dit gerecht van Janneke Philippi absolúút niet saai.
Tuinbonen eet je vaak in klassieke combinaties (met spekjes bijvoorbeeld). Op deze manier (met nieuwe aardappels, mascarpone en groene kruiden) geef je de bonen een eigenwijze twist. Tip: kipfilet met het velletje er nog aan wordt in de oven super mals.
krokant gebakken kipfilet in oosterse groentebouillon
Een krokant gebakken kip. Is er iets lekkerder? Nee, niet echt. Maar als je er een geurige oosterse bouillon met citroengras, gember en limoenblad aan toevoegt maak je het allemaal nóg smakelijker.
caesarsalade met kipreepjes met zonnebloempittenkruim
Deze caesarsalade met kipreepjes en zonnebloempittenkruim is binnen een halfuurtje klaar. De kipreepjes zijn ook heerlijk op in een wrap of op een broodje.
Weinig tijd en toch lekker koken en eten… dat kun je aan delicious. wel overlaten. Proef deze pikante kip met knapperige peultjes maar! Superlekker en staat in no time (20 minuten!) op tafel. Probeer dit Indiase gerecht met kip en peultjes ook eens!
hollandse wokgroente met kippendijfilet en pinda’s
Met al die rijke wereldse keukens zou je bijna vergeten dat de Hollandse ook heel erg lekker is! En die bestaat uit veel meer dan alleen aardappels met jus en andijvie. Vandaag eten we Hollandse wokgroente met zachte kippendijfilet en crunchy pinda’s.
Deze soul bowl met pittige kip zit tjokvol lekkere én gezonde ingrediënten en staat in een halfuur op tafel. Perfect voor een drukke dag. Vork in de aanslag!Probeer ook pittige kip met mangosalade.
Chermoula, een fantastische Arabische smaakmaker van verse kruiden, specerijen, knoflook, citroensap en olijfolie is perfect als marinade én heerlijk over gegrild vlees of vis!
Een hoofdgerecht binnen 15 min. op tafel? Kom maar door met deze heerlijke gegrilde kip met courgettesalade. Geen grill? Deze kip is net zo lekker op de bbq. De frisse courgettesalade is weer eens wat anders en maakt het gerecht helemaal af.
Gekookte bieten, krokante kip, knapperige pistachenoten en zoetzure granaatappelpitjes, gecombineerd met de zachte smaak van couscous. Dit is echt zo’n fijn recept voor doordeweeks: zo gemaakt maar tóch bijzonder.
gegrilde kip met hoemoes-couscous en geroosterde tomaatjes
Gemarineerde kip, couscous op smaak gebracht met kruidige hoemoes en daarbij geroosterde tomaatjes… allemaal ingrediënten voor een razendsnel doordeweeks gerecht. Ook lekker met quinoa!
Bewaar de dressing apart in een (jam)potje, dan kun je elke salade ’s avonds voorbereiden en de volgende dag meenemen als lunch. Schenk de dressing pas vlak voor je gaat lunchen erover de sla met avocado en verrijk je salade met wat extra grassige olijfolie.
Niks mis mee: combineer kip, verse lentespinazie, muntblaadjes en frisse yoghurt met kant-en-klare producten uit je voorraadkast. Easy Indiaas, vanavond.
Zelf pompoenhummus maken lijkt misschien veel werk, maar je kunt het een dag van te voren voorbereiden. Dan hoef je het de avond zelf alleen nog maar af te maken. Gek op hummus? Probeer één van onze vierfavoriete recepten met hummus.
De yuzu in de marinade geeft niet alleen een heerlijke flavour boost, maar maakt het vlees ook lekker zacht. Nog zo'n lekker kipgerecht: noedels met sojakip.
Deze heerlijke gebraden laksakip kan binnen een kwartier de oven in. De frisse Aziatische salade met sperziebonen, taugé en limoen past perfect bij de pittige kip. Liever gebraden kip zonder Aziatische twist? Probeer dan onze gebraden kip met knoflookmayonaise.
kip uit de oven met tamari & ahornsiroop en gemberquinoa
Tamari is een van de basissauzen in Japan en wordt gemaakt van sojabonen. Doordat er geen tarwe in verwerkt is, smaakt de saus minder zoet dan andere sauzen. Zo ook in combinatie met deze kip uit de oven.
Bij deze Marokkaanse kip met spinazie zit lekker veel groente! Door ras el hanout wordt je spinazie nog lekkerder en eet je zomaar je aanbevolen portie groente weg in één maaltijd.Ook een fantastich recept: Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
Als je een hele kip klaarmaakt, heb je vaak nog wat over. Meestal niet genoeg voor een hele maaltijd. Dit kan je doen met kip leftovers: 1 Snijd blokjes en gebruik in een snelle frisse salade met bijv. sinaasappel, venkel, olijven en balsamico-dressing. 2 Meng met wat BBQ-saus en gebruik met wat paprikareepjes als pizzatopping. 3 Snijd in ministukjes en meng met wat mayonaise, citrussap en garam masala tot kipkerriesalade. 4 Warm op het laatste moment door risotto. 5 Meng met cheddar, nachosaus en maak een snelle quesadilla. 6 Gebruik als vulling voor nasi goreng met extra veel groenten. 7 Snijd reepjes en roer ze door bouillon voor een snelle opkikker. 8 Gebruik miniblokjes als deel van een vulling voor empanada’s, pasteitjes of gyoza. 9 Maak een lunchwrap van een tortilla met stukjes kip, tomaat, komkommer, hummus en koriander. 10 Maak ceasar salade met stukjes kip, ijsbergsla en croutons. Mix een snelle dressing van mayo, knoflook en ansjovis.