Kerst & kalkoen horen bij elkaar als een kerstboom & ballen! Wil je een goudbruin gevulde kalkoen als hoogtepunt van je diner? In het kerstnummer van delicious. geeft culinair expert Dosia je álle tips en tricks om zo’n grote vogel goed gegaard én toch lekker mals op tafel te zetten.
Zo gaat Dosia in op hoe je zorgt dat álle onderdelen van je gevulde kalkoen even sappig blijven, hoeveel vlees je per persoon moet rekenen en het voordeel van wél of geen vulling. Daarnaast deelt ze hoe je een keukenthermometer gebruikt én een grafiek met welk gewicht om welke gaartijd vraagt.
Onze recepten voor gevulde kalkoen:
Lees ook: 14x heerlijke stoofgerechten
Zo snijd je een kalkoen aan in vijf stappen
Wil je in het bijzijn van je gasten je gevulde kalkoen een beetje fatsoenlijk aansnijden? Volg dan deze handleiding. Oefenen op een kip, is ook altijd een goed idee.
Stap 1: vergeet je vork!
Gebruik liever je hand (en een handdoek) om de kalkoen op zijn plaats te houden. Met een vork maak je gaatjes in het vlees en heb je alsnog weinig stabiliteit.
Stap 2: knip het touw weg
Easy does it!
Stap 3: Plaats het mes tegen de zijkant van de kalkoen…
en verwijder de hele poot.
Stap 4: Zet druk op het gewricht tussen het bovenbeen en de drumstick.
Zo kun je deze twee delen van elkaar scheiden. Doe dit ook aan de andere kant. Voilà: twee drumsticks en twee dijtjes.
Stap 5: Schep de vulling uit de holte van je gevulde kalkoen.