gepofte aardappel van de BBQ – alles wat je wilt weten

gepofte aardappel van de BBQ – alles wat je wilt weten

De gepofte aardappel is zo’n gerecht dat iedereen kent, maar waar je steeds weer nieuwe dingen mee kunt doen.

Goud van buiten, luchtig van binnen – het is comfortfood én een ideaal bijgerecht bij de barbecue. Makkelijk om te maken, eindeloos om mee te variëren en altijd goed.

Van Andes tot barbecue

De geschiedenis van de gepofte aardappel begint naar verluid hoog in de Andes. In Zuid-Amerika werd de aardappel al duizenden jaren geleden geteeld. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten hem in de 16e eeuw naar Europa, en sindsdien is hij niet meer weg te denken.

Het poffen zelf is waarschijnlijk ontstaan als een slimme manier om aardappels in de schil te garen: simpel, voedzaam en verrassend veelzijdig.

Wat is een gepofte aardappel eigenlijk?

Heel eenvoudig: een hele aardappel die in de schil wordt gegaard, tot de binnenkant zacht en romig is en de schil knapperig. Traditioneel gaat hij in de oven, maar op de barbecue krijgt hij een extra rokerige smaak. Prik de aardappel van tevoren in met een vork zodat de stoom kan ontsnappen.

Je kunt hem in aluminiumfolie wikkelen en tussen de kolen leggen voor een smeuïg resultaat, of juist zonder folie op het rooster garen voor een extra krokante schil en rokerige smaak.

Voor het beste resultaat kies je een kruimige aardappel, zoals bijvoorbeeld een Eigenheimer of Irene.

Wat serveer je erbij?

De gepofte aardappel is een allemansvriend. Je kunt hem vullen met bijna alles: van frisse yoghurt met kruiden tot hartige chili, kaas of rokerige groentes. Op de BBQ is hij perfect als stevig bijgerecht bij gegrild vlees of vis, of juist als vega hoofdrolspeler met een rijke vulling. Zin in meer? Probeer ‘m ook eens met miso-boter, kimchi, feta of radijscrème. Hieronder delen wij 5 heerlijke recepten voor gepofte aardappel

Handige tips

  • Wil je een extra krokante schil? Laat de aardappel even zonder folie op het rooster liggen.
  • Smeer de buitenkant in met een beetje olie en zeezout voor een lekkere bite.

Gepofte aardappel van de bbq recept

gepofte aardappels met chili con carne

Niet zomaar ultiem comfortfood: het is ook nog eens heel voedzaam. Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Met deze royaal gevulde aardappels maak je iedereen blij.

naar recept
gepofte aardappels met chili con carne
gepofte aardappels met kwark-radijsspread

Je kunt ze zo uit het vuistje eten of ermee dippen. Maar waarom zou je als je van gewone radijs culinaire radijs kunt maken, vindt onze groentenvrouw Kirsten.

naar recept
gepofte zoete aardappel met chili con carne, salsa, koriander & kaas

Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een subtiele vulling toe. Kies de meest geschikte aardappel, dat zijn de licht kruimige soorten.

naar recept
gepofte aardappels met misoboter-zuurkool

Voor nog meer comfort kun je dit recept ook gegratineerd maken met oude kaas.

naar recept
gepofte aardappel met romige kip en garnalen

Grote, gepofte aardappels met romige kip en garnalen. Bimi met crème fraîche erop en smullen maar! Vervang voor een volledige vismaaltijd de kipfilet door kabeljauw- of zalmfilet.

naar recept
pofaardappel-deliciouspofaardappel delicious.
gepofte zoete aardappels met kamille, honing & pompoenpitten

‘Zoete, goed gepofte groenten zijn ideaal bij gegrilde vis. Dit is een variatie op een heerlijk Mayagerecht van geblakerde zoete aardappels met een laagje honing. De gemalen, geroosterde pompoenpitten geven een contrasterende beet, terwijl de gedroogde kamille bloemige en kruidige tonen geeft. Heb je geen verse kamille die je zelf kunt drogen of kun je geen gedroogde op de boerenmarkt vinden, neem dan biologische kamillethee, die bestaat in feite uit gedroogde bloemen.’ Ook kastanjes kun je poffen. Hier lees je hoe!

naar recept
gepofte zoete aardappel
gegrilde gevulde vleestomaten met gepofte aardappels en Hüttenkäse

Gevulde groenten met vers gehakt is eigenlijk altijd wel goed. Combineer het met gepofte aardappels en Hüttenkäse en het wordt delicious.! Extra speciaal en veel bekijks krijg je met coeur de boeuf*-tomaten: bijzonder van vorm én smaak.

naar recept
gegrilde gevulde vleestomaten - delicious

Bekijk ook: gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan