Uit de oven of uit de pan: hoe je het ook aanpakt, deze frittata recepten zijn zó gemaakt. Een lekker gerecht voor ontbijt, lunch of brunch. Zeker als je eters krijgt met de Paasdagen.
Heb je het over frittata, dan heb je het over het Italiaanse antwoord op de omelet. Stevig, maar toch lekker luchtig. Maak ‘m voor je ontbijt, als lunch of zelfs als diner, want de frittata is eenvoudig en je kunt er echt álle kanten mee op. De basis is altijd hetzelfde: ei, vervolgens kun je los met kaas, groenten, vlees en kruiden.
Ingrediënten
- Eieren: voor een standaard frittata gebruik je meestal 6 tot 8 eieren
- Melk of room: een klein beetje melk of room maakt de frittata luchtiger
- Zout en peper: voor de smaak
- Vullingen: wees creatief! Denk aan groenten (zoals spinazie, paprika, uien), vlees (zoals spek, ham, chorizo), kaas en kruiden
Het belang van de pan
Wil je zo’n lekkere, fluffy, stevige frittata maken, gebruik dan de juiste pan. In de meeste gevallen heb je een ovenbestendige koekenpan nodig. Je maakt een frittata namelijk eerst op het fornuis en bakt hem daarna in de oven af. Een gietijzeren of roestvrijstalen pan van 25 tot 30 cm is ideaal.
Tips voor een perfecte frittata
- Zorg ervoor dat je de eieren goed klopt. Dit zorgt voor een luchtigere textuur
- Bak de vullingen voordat je het eimengsel toevoegt. Dit voorkomt dat de frittata te vochtig wordt
- Frittata bakken in de pan? Wees geduldig en laat de frittata langzaam garen op laag vuur. Een te hoge hitte kan ervoor zorgen dat de onderkant verbrandt terwijl de bovenkant nog vloeibaar is
- Experimenteer met verschillende vullingen om jouw perfecte combinatie te vinden
Meer inspiratie voor de paasdagen vind je in ons april-nummer. Bestel ‘m hier!
Frittata invriezen
Iets teveel gemaakt? Geen nood, je kunt de omelet tot 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je ‘m langer bewaren? Stop de frittata dan in de vriezer. Hier blijft-ie zo’n 2 tot 3 maanden goed. Laat het gerecht eerst helemaal afkoelen voordat je hem invriest.
Ontdooien doe je vervolgens door de frittata een nachtje in de koelkast te laten ontdooien. Warm ‘m vervolgens weer op in de pan of oven.
Frittata recepten met zoete aardappel
Uit de oven:
Frittata courgette
Frittata broccoli
Overige frittata uit de oven:
Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!
Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!