Onze kennis van de Franse taal is misschien wat stroef, maar heb je het over steak tartare, soufflé of tarte tatin? Dan heb je direct onze aandacht. Franse voorgerechten voor jou en je amour!
Organiseer je deze feestdagen een etentje in Franse stijl, dan zit je helemaal op de trend. De Franse keuken, en Parijs in het bijzonder, zijn ongekend populair. Misschien heeft het te maken met onze hang naar nostalgie in onzekere tijden of hitseries als Emily in Paris.
Feit is: bij de Franse keuken weet je wat je kunt verwachten. En dat is fijn in de kerstperiode waarbij je . Ons devies: never change a winning team. Of eh… ne change jamais une équipe gagnante?
Kortom: gá voor die Franse vissoep of oeufs mayonaise. Simpel en tres chique!
Meer last-minute inspiratie vind je in het december-nummer van delicious. Shop ‘m hier!
Franse voorgerechten
dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
Ze zijn ultraluchtig: deze dubbelgebakken soufflés. Maak van de tomaatjes extra veel, want ze blijven gekoeld en onder een laagje olijfolie zeker een maand goed.
bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten
Op zoek naar een verbluffend groentegerecht? Deze bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten zit boordevol groente en ziet er ook nog eens prachtig, kleurrijk uit!
Deze vissoep van Janneke is royaal gevuld met gestoofde venkel, paprika, verschillende vissoorten en gamba’s. Serveer gulle kommen en geef er knapperig laurierbrood met zoute boter bij.
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. Beheers je de technieken, dan kun je volgens Joris uit elk ingrediënt het beste halen en eindeloos variëren. Primeur: delicious. deelt hierbij alvast een voorproef uit Joris nieuwste boek Chez Bijdendijk.
Op een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes. We raden je aan om maar meteen een grote hoeveelheid te maken en ze in te vriezen, zo heb je altijd een mind blowen snack achter de hand om iedere borrel in één klap super-de-luxe mee te maken. Zo blijven je gasten zeker tot na sluitingstijd plakken en je bepaalt zelf hoelaat het licht aan (of uit) gaat. Lekkere tip: schenk het vet uit het blik confit de canard in een glazen potje en bewaar in de koelkast of vries het in. Heerlijk om aardappels in te bakken! Ook lekker… Deze pompoen-saffraankroketten met paprika-hazelnootdip.
Op naar de kust – of naar de viskraam op de markt – voor strandkrab! Mister Kitchen koestert die duurzame schaaldieren en maakt er fantastische bisque mee! Volg hun recept en maak ook zo’n dieporanje, geurige soep.
Je ruikt het van heinde en verre wanneer een buur uiensoep aan het maken is. Wandel je naar huis en loopt het water je zomaar in de mond? Dan is die soep waarschijnlijk de aanstichter. Geen reden om jaloers te zijn: zo'n kommetje vol comfort maak je heel makkelijk zelf! Vul je keuken met de onweerstaanbare geur van kaas en ui – en zet vast een extra kom klaar voor iemand die zijn neus volgt. Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. In delicious. deelt hij alvast een voorproef uit zijn nieuwe boek Chez Bijdendijk. Waaronder deze knisperende pasteitjes van bladerdeeg, met romige ragout van paddenstoelen en kalfsvlees. Lees ook: dit zijn de 3 favoriete kookboekklassiekers van sterrenchef Joris Bijdendijk
Een heel verfijnde bouillon, de pastis is prachtig in balans met de tomaten. Serveer deze soep als voorgerecht van een uitgebreid zomerdiner, waneer de tomaten op hun best smaken.
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
Een fantastisch hoofdgerecht om in het weekend te maken. Kokkels in beurre blanc saus met frisgroene kruidenolie. Het recept komt uit het kookboek Jadis' Lemon Kitchen.
De wildpaté maak je een dag eerder, zo wordt hij veel steviger en nóg lekkerder van smaak. Bewaar de rest van de paté afgedekt in de koelkast (max. 4-5 dagen) of in de diepvries (max.1 maand).
Dit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren. Wat doe je vooraf?Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan voor nodig en een beetje meer of minder van de ingrediënten maakt niet zoveel uit. Je kunt soep van tevoren maken en warmt het snel op als je trek krijgt. Alle reden dus om deze heerlijke soupe de potiron Franse pompoensoep een keer te proberen!